Olguta Vasilescu: Am promis tot ajutorul silvicultorilor pentru a obtine statutul de personal silvic

Data publicarii: 28-09-2017 | Economie

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Olguta Vasilescu, a declarat, miercuri, ca a promis angajatilor din silvicultura ca ii va ajuta in a-si obtine statutul de personal silvic, astfel incat padurarii sa fie protejati mai bine.

"Până acum s-au ridicat probleme de bun simț, în general (angajații din silvicultură, n.r.) vor statutul personalului silvic, și le-am promis tot ajutorul, mai ales că, în ultima perioadă, au fost foarte multe categorii profesionale care au obținut un astfel de statut, încât pădurarii să fie protejați mult mai bine. Este, într-adevăr, o meserie foarte riscantă. S-au discutat și aspecte de salarizare și am constatat că nu se cunoaște foarte bine legea, am demonstrat că se pornește, într-adevăr, de la salariul minim pe economie, de 1.450 (lei, n.r.), dar se ajunge la 4.800 salariul, ceea ce din punctul nostru de vedere este un salariu bun pentru o persoană cu o calificare, fără studii superioare", a menționat Vasilescu.

Ministrul Muncii a făcut precizări și despre propunerea angajaților din silvicultură ca vârsta de pensionare să scadă, de la 65 la 60 de ani, întrucât un pădurar la 65 de ani "ar avea probleme să mai alerge după hoții în pădure".

"S-a propus din partea dumnealor să discutăm despre legea salarizării și despre legea pensiilor mai mult, în sensul că și-ar dori scăderea vârstei de pensionare, care într-adevăr ridică serioase probleme pentru un pădurar, la 65 de ani, să mai alerge după hoții în pădure, dar sunt chestiuni care rămân în continuare în atenția noastră. Am convenit să mai avem câteva runde de negociere, inclusiv după ce vor fi trimise la ministere adrese în care să fie mult mai clar specificată toate aceste lucruri", a susținut Olguța Vasilescu

În privința Legii pensiilor, ministrul de resort a menționat că documentul să fie finalizată până la data de 1 octombrie.

"Legea pensiilor este finalizată. Sigur că, în fiecare zi, mai avem discuții în continuare, chiar și noi, între noi, reprezentanții Ministerului și cu cei de la Casa de Pensii. Vom prezenta o variantă la Suceava, unde ne vom întâlni cu conducerea partidului și urmează mai departe calendarul să fie stabilit de Coaliție, pentru că noi avem în programul de guvernare ca legea să fie gata până la 1 octombrie și va fi gata până la 1 octombrie", a subliniat Vasilescu.

Confederația Sindicală Naționale Meridian a organizat, miercuri, întâlnirea de lucru comună a sindicatelor din silvicultură și din gospodărirea apelor.

Sursa: Agerpress