Curtea Europeana de Conturi a descoperit mai putine erori in cheltuielile Uniunii Europene din 2016

Data publicarii: 28-09-2017 | Economie

Curtea Europeana de Conturi a salutat joi scaderea erorilor in conturile Uniunii Europene, cheltuielile nejustificate fiind de aproximativ 4,2 miliarde de euro in 2016, dar s-a declarat ingrijorata de nivelul arieratelor acumulate de mai multi ani, informeaza AFP.

"Pentru prima dată începând din 1994, Curtea emite o opinie cu rezerve (și nu o opinie contrară) cu privire la regularitatea operațiunilor subiacente conturilor pentru 2016. Acest lucru reflectă o îmbunătățire importantă în gestiunea finanțelor UE", a afirmat președintele Curții Europene de Conturi, Klaus-Heiner Lehne.

Potrivit raportului anual prezentat joi, o parte considerabilă din cheltuielile auditate aferente exercițiului 2016 nu a fost afectată de un nivel semnificativ de eroare și s-a observat o îmbunătățire susținută în ceea ce privește nivelul de eroare estimat pentru plățile efectuate din bugetul UE în ultimii trei ani: de la 4,4 % în 2014, la 3,8 % în 2015, și la 3,1 % în 2016.

În total, cheltuielile UE în 2016 s-au ridicat la un total de 136,4 miliarde de euro (aproximativ 267 de euro pe cetățean), iar neregularitățile s-au ridicat la 4,2 miliarde de euro, în scădere față de 5,5 miliarde de euro în 2015.

Curtea Europeană de Conturi a salutat în special faptul că pentru plățile bazate pe drepturi la plată nivelul de eroare estimat a coborât sub pragul de 2 %. Plățile bazate pe drepturi la plată reprezintă aproximativ jumătate din cheltuielile auditate în 2016 și includ ajutoarele directe către fermieri și bursele Erasmus pentru studenți. În schimb, s-a înregistrat un nivel de eroare mai ridicat pentru plățile bazate pe rambursarea costurilor. Astfel, rubrica Coeziune economică, socială și teritorială înregistrează o rată de eroare de 4,8%, iar cea privind Dezvoltare rurală, mediu, politici climatice și pescuit are un nivel de eroare estimat la 4,9%.

De asemenea, Curtea Europeană de Conturi a emis în acest an un avertisment cu privire la nivelul arieratelor, care în 2016 a ajuns la 238,8 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Auditorii subliniază că eliminarea acestor arierate și evitarea apariția unora noi ar trebui să se numere printre prioritățile stabilite la planificarea cheltuielilor UE pentru perioada de după 2020, adică următorul cadru financiar multianual al UE.

Curtea Europeană de Conturi auditează anual veniturile și cheltuielile aferente bugetului UE și exprima o opinie cu privire la gradul în care conturile anuale sunt fiabile și la măsura în care operațiunile de venituri și de cheltuieli sunt realizate cu respectarea normelor și a reglementărilor aplicabile.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: