Brasov: Presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania - Padurea are nevoie sa fie exploatata

Data publicarii: 29-09-2017 | Economie

Presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Nicolae Tucunel, a declarat joi la deschiderea targului "Forest Romania 2017" ca padurea are nevoie de exploatare, pentru ca astfel se asigura perpetuarea acesteia.

"Vreau să vă asigur că pădurea are mare nevoie de intervenția omului. Exploatările forestiere nu sunt doar un act agresiv asupra pădurii, așa cum se prezintă aproape în toată mass-media, exploatările forestiere sunt un act de cultură. Prin asta pădurea este îngrijită, este un produs biologic al naturii, ca și celelalte produse care se recoltează în fiecare toamnă — porumb, cartofi. Ce s-ar întâmpla dacă ar fi lăsate pe câmp? Vedeți câtă preocupare există de la a planta până la a întreține prin exploatație forestieră pădurea, astfel încât să-i asigurăm dezvoltarea durabilă, dar în același timp să valorificăm un produs biologic care, dacă nu ar fi extras, ar muri în picioare și am pierde o valoare economică acumulată în 100 de ani. Trebuie să ne uităm cu un ochi obiectiv la ceea ce înseamnă pădurea. Pădurea are nevoie de intervenția omului, de aceea au fost gândite aceste utilaje care sunt expuse la târg, care știu să protejeze, dar în același timp știu să valorifice cu productivitate foarte ridicată", a afirmat Țucunel.

El a menționat că în sectorul forestier lucrează peste 100.000 de oameni și sunt aproximativ 12.000 de societăți comerciale, care împreună realizează o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro anual. Pentru domeniul forestier, un târg ca "Forest România" are o importanță deosebită, pentru că este singurul de acest fel organizat în România. La târg este prezentă toată gama de utilaje pe care operatorul forestier le folosește, începând de la fierăstrăul mecanic, până la utilajele mari, produse în Franța, Germania, Suedia.

"În România, aceste utilaje intră ca niște sperietori, cum că ar contribui la defrișarea pădurilor, dar vreau să vă spun că pădurea are mare nevoie de intervenția omului. Aceste utilaje sunt foarte scumpe iar domeniul forestier este subfinanțat, deși are nevoie masivă de retehnologizare și mare nevoie de utilaje", a punctat Nicolae Țucunel.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de sprijin bancar, dar domeniul forestier este încadrat la risc ridicat și băncile nu dau bani. S-a apelat la creditul furnizor și se încearcă prin societățile de leasing împreună cu furnizorii să se creeze o colaborare, astfel încât să se primească credit din partea furnizorilor, a arătat Țucunel.

Târgul forestier în aer liber deschis joi în localitatea Zizin, de lângă Brașov, poate fi vizitat până pe 30 septembrie, între orele 9,00 și 17,00. Pe lângă o gamă variată de utilaje destinate domeniului forestier, vizitatorii pot vedea demonstrații practice la unele dintre utilaje, concursuri ale forestierilor, demonstrații despre cum se fac plantările și ce ustensile se folosesc.

Sursa: Agerpress