Ministrul Finantelor: Angajatorii vor plati 2% din fondul de salarii catre stat, de la 1 ianuarie 2018

Data publicarii: 20-10-2017 | Economie

Angajatorii vor plati 2% din fondul de salarii, incepand de anul viitor, cea mai mare parte din bani intrand la bugetul de stat, a anuntat, joi, Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice.

"2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinații în funcție de solicitările bugetare și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite în caz că angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile", a spus Mișa.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit că este mai bine să rămână și în sarcina angajatorului plata unor contribuții și să nu se transfere integral acestea doar în sarcina angajatului, iar angajatorul să nu mai aibă niciun fel de responsabilitate.

"Cei din sindicate au atras atenția asupra acestui risc. Va fi aplicat din 1 ianuarie 2018. Este deja în circuitul de avizare. Denumirea va fi de contribuție. Scad contribuțiile, cheltuielile angajatorului scad. Nu este afectat prin acest mod de calcul și această repartizare. Se face o repartizare atât la nivelul angajatului, a contribuțiilor, trecând în sarcina lui, cât și una în sarcina angajatorului, dar ele scad în continuare pe total", a afirmat ministrul Finanțelor.

El a mai arătat că 2% se va aplica pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice care au calitatea de angajator, atât la stat cât și la privat.

"Astăzi, dacă ne referim la procentul care merge la Fondul de garantare al salariaților pentru a garanta ca în situația în care intră în insolvență să le fie plătite contribuțiile, acesta este de 0,25%. În viitor va deveni 0,2%", a afirmat Mișa.

Sursa: Agerpress