Ministrul Comunicatiilor: Conceptul Smart City poate suplini, in domeniul traficului, lipsa de infrastructura rutiera

Data publicarii: Astazi, 24-10-2017 | Economie

Implementarea conceptului de Smart City in Romania poate suplini, cel putin in domeniul traficului, lipsa de infrastructura rutiera cu care se confrunta majoritatea comunitatilor urbane si nu numai, considera ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Este clar că avem mare nevoie de adoptarea de soluții tehnologice, altele decât cele clasice. Susțin acest concept Smart City din perspectiva responsabilităților pe care le care le am minister. Trebuie să recunoaștem că toate comunitățile urbane din România se confruntă cu probleme legate de trafic, management, iluminat public. În aceste condiții, cred că este nevoie de implicarea primarilor, care trebuie să aplice tehnologii moderne de smart city. Smart City, măcar în domeniul traficului rutier, poate să suplinească lipsa de infrastructură rutieră cu care se confruntă majoritatea comunităților urbane și nu numai. Cred că acest concept și această inițiativă, și pe care statul o susține, poate să treacă de la stadiul de dezbatere la stadiul de fapte", a declarat, marți, ministrul de resort, în cadrul conferinței "Different City — Smart City Dezbatere Națională 2014 — 2020".

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a publicat, în premieră, la sfârșitul anului trecut, Ghidul Smart City, caracterizat de autorități drept un instrument de evaluare a comunităților și o trecere în revistă a celor mai bune practici internaționale în acest domeniu. Documentul a pus, practic, bazele celui mai ambițios proiect de infrastructură IT și nu numai, ce se va concretiza la 1 Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia.

"Alba Iulia Smart City 2018" înseamnă un proiect național prin care se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România. De asemenea, acesta se bazează deja pe dezvoltarea de parteneriate public-private care vor conduce la integrarea de soluții din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional.

În acest context, un studiu realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în colaborare cu specialiștii de la Siemens (una dintre numeroasele companii de top implicate în proiect), arată că valoarea potențială a beneficiilor directe și indirecte, generate de tehnologiile inteligente în Alba Iulia ar putea ajunge la 532 de milioane de euro, în următoarele trei decenii.

Ambasada Olandei și consultanți internaționali în strategii smart city vor fi prezenți, marți și miercuri, în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterii naționale 2017 — 2020 "Different City — Smart City", eveniment organizat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri și Different Angle Cluster — primul cluster din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din București.

A doua zi a dezbaterii, programată pe 25 octombrie, este rezervată întâlnirilor bilaterale de business, ce se vor desfășura la Clubul Administrației, notează organizatorii.

Sursa: Agerpress