FORT solicita interventia urgenta a Guvernului pentru reglementarea transportului de pasageri desfasurat prin platformele de ridesharing

Data publicarii: 05-12-2017 | Economie

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita, atat Guvernului, cat si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), o interventie prompta prin care fie sa se reglementeze/autorizeze transportul desfasurat prin intermediul platformelor de ridesharing, fie sa se elimine toate barierele birocratice impuse celor ce doresc sa desfasoare activitati de taxi si inchiriere in conditii de concurenta loiala.

FORT solicita totodată, în mod public, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să verifice modalitatea prin care factorii responsabili în domeniu, din cadrul autorității locale a Capitalei, și-au exercitat în ultimii ani și își exercită și în prezent atribuțiile în domeniu.

"Federația Operatorilor Români de Transport nu mai tolerează transportul de pasageri nereglementat și solicită intervenția urgentă a Guvernului. Toți prestatorii de servicii arondați platformelor de ridesharing desfășoară activități ce necesită autorizare și concurează neloial companiile de transport rutier de pasageri în regim de taxi și închiriere", afirmă FORT, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Operatorii de transport atrag atenția că fenomenul platformelor online de tip ridesharing a luat o mare amploare la nivel național, fiind în plină expansiune, fără ca instituțiile abilitate să reglementeze și să controleze domeniul transporturilor de pasageri, să intervină pentru intrarea acestora în legalitate.

"Black Cab, Uber, Blabla Car, Taxi Fy și alții au intrat nestingheriți în zona serviciului public de transport pasageri în regim de taxi și închiriere, fără a trece prin filtrele impuse și aplicate domeniului de actele normative în vigoare. Utilizând mașini second-hand deținute de persoane fizice sau juridice neautorizate pentru desfășurarea acestor activități, acestea au început deja să promoveze încasarea cash la șofer și tips-ul (bacșișul — n. r.) pentru a atrage cât mai mulți clienți, distorsionând complet serviciul de taximetrie, afectat ani la rând de grupurile de interese de tip mafiot, corupție și abuzuri în legiferare și reglementare, atât la nivel local, cât și în Parlament. Ani la rând, legea în domeniul taximetriei s-a făcut de același grup de interese, deghizat în asociație și ulterior federație, care prin trafic de influență și acte de corupere a 'sistemului' a reușit să pună pe butuci ceea ce ar fi trebuit să fie un serviciu public în interesul cetățenilor, la un nivel de siguranță și confort în concordanță cu nevoile pasagerilor. De această situație profită acum cei ce au găsit breșa pseudolegală corespunzătoare și care profită de lipsa de informare a pasagerilor ce par total neinteresanți pentru autoritățile paralizate și derutate care parcă nu mai urmăresc nici măcar partea pecuniară ce ar putea fi direct obținută prin reglementare", se spune în comunicat.

În aceste condiții, FORT solicită, atât Guvernului României, cât și CGMB, o intervenție promptă prin care fie să se reglementeze/autorizeze transportul desfășurat sub umbrela acestor platforme, fie să se elimine toate barierele birocratice impuse celor ce încă speră să desfășoare activități de taxi și închiriere în condiții de concurență loială.

"Toți conducătorii auto ce desfășoară activități de transport pasageri trebuie să treacă prin toate verificările și atestările din domeniu, iar vehiculele trebuie autorizate pentru a presta servicii de ridesharing, indiferent de modul în care se face comanda de către client", susțin transportatorii.

FORT atrage totodată atenția factorilor decizionali și față de faptul că "aceleași grupuri de interese ce au distrus taximetria încearcă acum prin toate mijloacele să se folosească de subiectul ridesharing pentru a promova modificări legislative în interes personal".       

"Patronatele din domeniul taximetriei, membre FORT consideră că este imperios necesar ca modificările legislative ce urmează să se facă în Parlament să urmărească strict interesul celor ce beneficiază de serviciile publice de taxi și închiriere protejând însă prestatorii de astfel de servicii de concurență neloială. FORT solicita totodată, în mod public, Direcției Naționale Anticoruptie să verifice modalitatea prin care factorii responsabili în domeniu, din cadrul autorității locale a Capitalei și-au exercitat în ultimii ani și își exercită și în prezent atribuțiile în domeniu", se mai spune în comunicat.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va promova în următoarea ședință a Consiliului General un proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli "clare" pentru toți taximetriștii din Capitală, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislației în domeniu, a informat luni un comunicat de presă al PMB remis AGERPRES.

"Prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, precum și în cele ale HCGMB 78/2008 și ale Codului Fiscal. Toți cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligați să respecte acest regulament. Îi anunț pe toți cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate", a declarat Firea, după o întâlnire cu reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Potrivit sursei citate, reprezentanții COTAR i-au prezentat primarului general o serie de revendicări ale asociațiilor taximetriștilor licențiați, care reclamă, printre altele, "concurență neloială practicată prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie".

Edilul-șef a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislația de specialitate în vigoare să fie respectată de toți cei care practică activitatea de taximetrie în Capitală, arată PMB.

Sursa: Agerpress