Sectorul energetic si cel bancar vor fi cele mai atractive pe bursa anul viitor (analisti)

Data publicarii: 05-12-2017 | Economie

Sectorul energetic si cel bancar vor fi anul viitor printre cele mai atractive pentru investitorii la bursa, la fel si achizitia de actiuni la companiile nationale, unde statul va pastra, cel mai probabil, decizia de a acorda dividende in proportie de 90% din profit, potrivit analistilor din sectorul pietei de capital, prezenti marti la o dezbatere organizata de Bursa de Valori Bucuresti.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, se așteaptă ca prețul în creștere al petrolului să facă mai atractiv sectorul energetic, dar nu doar în ceea ce privește companiile producătoare, dar și în cazul celor care furnizează servicii în acest domeniu.

"Mă aștept la dezvoltarea câtorva trenduri care au început deja acum la final de an, unul este mai de mult, și anume revenirea prețurilor la energie. Știm că unii ne-am bucurat, alții au fost mai puțin bucuroși, că prețurile au fost în scădere o perioadă mai lungă de timp, dar uitându-ne la cerere și ofertă pe plan internațional, e mai degrabă de așteptat să nu mai vedem prea curând perioada de prețul scăzut al petrolului de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri vor relua investițiile, iar acest lucru se va vedea la companii precum Petrom, Romgaz, însă putem vedea acest lucru și în cazul companiilor de servicii, precum Dafora și Prospecțiuni", a spus Dumitrescu.

El a precizat că aceasta nu este o recomandare de investiții, dar sunt exemple de studiat.

Opinia sa a fost împărtășită și de Mihai Căruntu, senior analist la Banca Comercială Română, care se așteaptă la o decizie afirmativă a OMV Petrom și Exxon privind investiția în extracția de gaze din Marea Neagră.

"Anul viitor este așteptată decizia referitoare la investițiile din blocul Neptun, decizie care va infuența piața și este de așteptat să fie afirmativă. De asemenea, prețul gazelor va fi în creștere, după liberalizare", a susținut Căruntu.

La rândul său, Grațiana Ordean, analist financiar senitor la Banca Transilvania, a precizat, de asemenea, că sectorul energetic nu atins potențialul maxim.

"Ne uităm și la sectorul bancar. S-au vehiculat taxele pe activele bancare, discuțiile despre pilonul II, la care piața a reacționat, însă considerăm că sectorul în sine e subevaluat. Spre exemplu în 2007 creditele erau puțin deasupra depozitelor, acum creditele sunt mult sub acest nivel, la 70%, deci mă aștept ca acest sector să beneficieze de revenirea economică", a spus Ordean.

Potrivit acesteia, bursa din România are un randament al dividendelor foarte bun, de circa 10%, spre deosebire de Polonia, spre exemplu, unde randamentul a fost de 5%.

"Acest lucru mă aștept să continue și în viitor. Este un moment foarte bun să investim pe bursă, dacă nu acum, atunci când? Ar trebui să li se explice oamenilor de rând, să înțeleagă puțin că bursa este altceva, ce rost are să pui bani la banca unde dobânda la un depozit nou este de 0,75%?", s-a întrebat ea.

Totodată, Marius Pandele, analist la Prime Transzaction, este de părere că sectorul bancar are un mare potențial mai ales în contextul actual de creștere a dobânzilor, care aduc venituri mai mari pentru bănci.

"Cu toate că băncile au investiții mari în titlurile de stat, care scad atunci când cresc dobânzile, pe termen lung e un mare potențial legat de creșterea dobânzilor", a mai arătat el.

Potrivit analistului, companiile de stat vor avea în continuare un mare potențial, în condițiile în care statul are în continuare nevoie de bani, iar memorandumul adoptat în acest an privind distribuirea a 90% din profit sub formă de dividende va fi de actualitate și în 2018.

"Transgaz ar avea un potențial spre 13% ca randament al dividendului, raportat la prețul din piață din momentul de față, iar Romgaz, Nuclearelectrica și Petrom au de asemenea un potențial mare de randament, de 10-11%", consideră Pandele.

El a mai spus că și noile listări la BVB vor fi interesante anul viitor.

"Cred că sunt de urmărit și oportunități de genul Albalact, care ar putea fi achiziționate de un fond de investiții, de un investitor mare, însă aici pot intra și noile listări la BVB. Tot timpul când s-a întâmplat așa s-au câștigat bani mult, dar trebuie să ai inspirație și să stai în expectativă", a adăugat expertul.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: