Tobescu (Fordaq): Politicile publice pe paduri au luat-o in directii contradictorii, in ultimii 4-5 ani

Data publicarii: 06-12-2017 | Economie

Politicile publice pe domeniul padurilor au luat-o in directii contradictorii, in ultimii 4 - 5 ani, iar la ora actuala ne confruntam cu o criza artificiala a lemnului de foc pentru populatie, a declarat, miercuri, la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, Catalin Tobescu, reprezentantul Fordaq Romania, platforma care administreaza o piata online pentru profesionistii lemnului.

"Nu cred că gândim atât de diferit, ci avem informații diferite. Până în ultimii 4-5 ani am văzut că politicile publice pe păduri au luat-o în direcții contradictorii. Aceste schimbări contradictorii de direcție au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor și suntem într-o criză de resursă, artificială. Ar trebui să discutăm de această criză de resursă atât de gravă din sector. Populația are nevoie de un necesar de 14-15 milioane mc de lemn de foc. Populația trebuie să plătească prețul pieței. Prin modificarea Codului Silvic din iunie, factorul politic a decis să prioritizeze aprovizionare populației cu lemn de foc", a spus Tobescu.

Potrivit reprezentantului Fordaq România, odată cu transferul domeniului Păduri de la Ministerul Mediului către Ministerul Apelor și Pădurilor, în România s-au dezvoltat două legislații diferite, respectiv pe mediu și pe păduri.

"Pădurile au fost până la un moment dat la Ministerul Mediului, iar ulterior acestea au fost transferate la alt minister, dezvoltându-se astfel două legislații diferite, pe mediu și pe păduri. Problema centrală în acest moment, care a devenit și o problemă socială, este cea legată de criza artificială a lemnului de foc pentru populație, dar și de creșterea prețurilor peste nivelul țărilor din Uniunea Europeană", consideră Cătălin Tobescu.

Din datele centralizate de Fordaq România reiese faptul că exporturile industriei mobilei au scăzut pe toate cele trei destinații majore de export pe piața europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) și Franța (-3%).

Pe de altă parte, importurile de buștean de rășinoase s-au redus foarte mult în 2017, comparativ cu 2016, ca urmare a intrării în vigoare a interdicției complete de export buștean din Ucraina. 

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței privind piața primară a lemnului, indicele mediu de recoltare este anual de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franța, de 3,47 mc/an în Polonia și de 2,15 mc/ha în România.

Creșterea naturală a pădurilor din România este, în fiecare an, de circa 5,4 mc/ha, arată și datele Institutului Național de Statistică (INS), în timp ce Inventarul Forestier Național relevă că ar fi vorba despre circa 7.8 mc/ha.

Proprietari și administratori de păduri din toată țara, producători de mobilă, organizații de mediu și asociații ale forestierilor își dau întâlnire, miercuri, la București, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi.

Potrivit organizatorilor, Fordaq România — Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale, scopul evenimentului este de a analiza starea actuală a sectorului forestier din România, dar mai ales de a găsi soluții care să salveze o întreagă industrie, aflată în pragul falimentului.

Sursa: Agerpress