Dumitru: Golul in bugetul UE creat de Brexit ar putea fi compensat in cadrul PAC printr-o cofinantare a statelor membre pe Pilonul I

Data publicarii: 08-12-2017 | Economie

Golul creat in bugetul comunitar de Brexit ar putea fi compensat in cadrul Politicii Agricole Comune printr-o cofinantare a statelor membre pe componenta de plati directe (Pilonul I), insa aceasta este doar o propunere in discutie si va fi decisa politic in procesul de codecizie, a declarat, joi, Mihail Dumitru, director general-adjunct in cadrul Directiei Generale Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene.

"Plecarea Marii Britanii va lăsa un gol în bugetul comunitar, fiind un contributor net la bugetul UE. Există priorități noi pe care va trebui să le acoperim la ni vel comunitar. Propunerile avansate până în prezent de responsabilii politici la nivelul Bruxelles-ului, și mă refer la comisarul de buget Oettinger, care și-a exprimat speranța că acest deficit va fi acoperit printr-o contribuție suplimentară a statelor membre și printr-o reducere a cheltuielilor diferitelor politici, pare o soluție de compromis, care ar putea merge. În această discuție a apărut totuși și ideea că PAC — fiind singura politica comunitară în care pe Pilonul I există finanțare exclusivă din bugetul UE — ar putea fi considerată pe o logică de cofinanțare în bugetul UE. Pe Pilonul I există o subvenție, o plată din bugetul comunitar și atât. Nu există o contribuție națională, iar dacă va exista un deficit foarte mare, și dorim să sprijinim și să menținem nivelul de intervenție, o posibilitate de cofinanțare de către statele membre a fost propusă în aceste discuții", a spus Dumitru, prezent la o dezbatere pe comunicarea Comisiei Europene "Viitorul alimentației și agriculturii".

Acesta susține că o astfel de propunere ar putea să afecteze statele membre, pentru că resursele bugetare ale acestora sunt diferite.

"Prima întrebare care apare legată de o asemenea propunere este dacă Statele Membre vor avea posibilitatea să cofinanțeze, dacă mai avem o PAC și dacă nu afectează piața unică, pentru că resursele bugetare ale statelor membre sunt diferite. PAC are și o componentă foarte importantă de solidaritate, ca statele mai bogate să le sprijine pe cele mai sărace să atingă același nivel de dezvoltare. Este un element important care va apărea în discuție și va fi decis până la urmă politic în procesul de codecizie. Este o propunere care nu este nici eliminată și nici făcută oficial. Este pusă pe masă și trebuie discutată cu argumente pro și contra", a explicat Dumitru.

Politica din Pilonul II pe dezvoltare rurală este cofinanțată la ora actuală, bugetul UE acoperind doar o parte din bugetul național sau regional și o altă parte din cheltuială publică, ulterior intervin contribuții private pe proiecte generatoare de profit.

Mihail Dumitru a prezentat joi comunicarea Comisiei Europene "Viitorul alimentației și agriculturii", adoptată de CE în data de 29 noiembrie, document strategic privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) în perioada post-2020.

În vederea pregătirii comunicării a fost organizat un larg proces de consultare a tuturor actorilor interesați, atât de PAC, cât și de viitorul acesteia, ce a generat un interes substanțial la nivelul statelor membre. În acest sens, Comisia a primit 322.912 de contribuții online, fiind ulterior depuse 1.417 documente de poziție.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: