CORECTURA Romania, printre statele UE cu cele mai mici ponderi ale veniturilor din taxe in PIB

Data publicarii: 08-12-2017 | Economie

In stirea cu titlul "Romania are a doua cea mai scazuta fiscalitate din UE", publicata pe site la ora 13:38, titlul se modifica si se va citi corect "Romania, printre statele UE cu cele mai mici ponderi ale veniturilor din taxe in PIB".

RETRANSMITEM ȘTIREA ÎN FORMĂ CORECTĂ

"România, printre statele UE cu cele mai mici ponderi ale veniturilor din taxe în PIB"

Franța este țara cu cel mai ridicat nivel de fiscalitate din Uniunea Europeană în 2016, urmată de Danemarca și Belgia, potrivit unui studiu publicat joi de Eurostat, informează AFP.

Potrivit datelor Eurostat, raportul dintre veniturile din taxe și produsul intern brut, adică ponderea ocupată de suma taxelor și contribuțiilor sociale în PIB, este de 47,6% în Franța, față de 47,3% în Danemarca și 46,8% în Belgia.

La polul opus, Irlanda (23,8%), România (26%) și Bulgaria (29%) au cele mai mici ponderi ale veniturilor din taxe în PIB.

La nivelul UE, raportul venituri din taxe/PIB era de 40% în 2016, în creștere față de 39,7% în 2015. În zona euro, veniturile din taxe reprezentau, în 2016, 41,3% din PIB, în creștere ușoară față de 41,2% în 2015. "Indicatorii fiscali au fost elaborați într-un cadru armonizat pe baza sistemului european de conturi, care permite o comparație precisă între sistemele fiscale și politice între statele membre UE", a explicat Eurostat.

Analiza principalelor categorii fiscale arată existența unei diversități semnificative în rândul statelor membre UE. Astfel, impozitele pe producție și importuri sunt cele mai mari în Suedia (22,6%) și cele mai mici în Germania (10,9%). Impozitele pe venituri și patrimoniu sunt deosebit de mari în Danemarca (30%), urmată de Suedia (18,8%), față de 5,4% în Bulgaria. În sfârșit, Franța este țara cu cele mai mari cotizații sociale (18,8%), urmată de Germania (16,7%), față de 1% în Danemarca, unde prestațiile sociale sunt finanțate din impozit.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: