UPDATE Daea: Important este ca am stabilizat piata, pentru ca preturile o luasera de intepau si tavanul; astept de la Consiliul Concurentei raportul privind preturile

Data publicarii: 09-12-2017 | Economie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat vineri ca urmareste zilnic preturile produselor alimentare, pentru ca acestea "o luasera de intepau si tavanul", apreciind ca in prezent piata s-a stabilizat, iar "preturile s-au potolit".

"Aștept de la Consiliul Concurenței raportul privind prețurile. Ei sunt cu rapoartele, dânșii culeg, dânșii caută, dânșii au responsabilitatea. Important este că am stabilizat piața, pentru că o luaseră prețurile de înțepau și tavanul. Prețurile s-au potolit. Noi avem informații pe fiecare magazin în parte, le puteți vedea. Le urmăresc zilnic, pentru că avem acest interes și această dorință — și am pe masa mea aceste informații în fiecare zi. Toate prețurile de la produsele principale nu au mai crescut absolut deloc. S-au potolit, pentru că frica păzește via", a precizat ministrul Agriculturii, întrebat dacă are vreun răspuns din partea Consiliului Concurenței în privința analizei pe prețurile produselor alimentare.

Daea a adăugat că autoritatea de concurență încă lucrează la acest raport și le oferă libertatea de timp astfel încât "să nu greșească", dar "nu așteaptă doi ani".

Ministrul a arătat presei un document de câteva sute de pagini, un îndrumar cu toate actele normative din agricultură, "biblia noastră pe care trebuie să o învățăm", subliniind că este pentru prima dată când toate acestea au fost puse la un loc.

"Vă prezint ceva foarte important. Este pentru prima dată în România când am reușit să punem la un loc actele normative pentru agricultură. Este biblia noastră pe care trebuie să o învățăm și pe asta ca să putem să mergem înainte, în așa fel încât producătorul, sau dacă cineva vrea să se informeze și își dorește să intre în producția vegetală cu o anumită afacere, deschide acest îndrumar, se duce la cuprins și vede unde sunt actele normative pentru acest domeniu. Are multe pagini, iar acum se află în procesul de multiplicare și de legare", a adăugat șeful de la Agricultură.

Consiliul Concurenței a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor, unul dintre posibilele motive fiind creșterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor și pune presiune pe inflație, a declarat pe 21 noiembrie, pentru AGERPRES, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă", a spus Chirițoiu.

El a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România care s-au produs în luna noiembrie.

Totodată, întrebat dacă se suspectează o înțelegere între retaileri, Chirițoiu a răspuns: "Nu aș putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanțul, de la producție la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piață funcțional".

"Sunt evoluții recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, creșterea prețului alimentelor în octombrie 2017 față de 2016 este de doar 3%, similară cu creșterea prețului la produsele nealimentare", a adăugat el.

Potrivit lui Chirițoiu, scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar.

Președintele Concurenței nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-și speranța că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pe 17 noiembrie, pentru AGERPRES, că a sesizat Consiliul Concurenței în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate, întrucât analizele ministerului de resort nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață.

"Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică", a susținut, atunci, Daea.

Acesta a adăugat că "a luat la pas" în perioada respectivă mai multe piețe și magazine din București și a constatat "anomalii și lucruri de neînțeles", în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție, însă prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

Fermierii au solicitat și ei intervenția autorităților, în contextul în care spun că își vând producția la prețuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari.

"În ultimele 60 de zile, prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi, fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț! Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20% în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil, dar cu tendințe de scădere. Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător", susțineau, tot în noiembrie, reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP). Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au precizat că prețul ouălor a crescut la poarta fermei cu doar 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situație fiind determinată însă de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de UCPR, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine prețul a sărit de 80 de bani pe bucată.

Sursa: Agerpress