Ministrul Agriculturii: Romania a realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale; 1,4 tone pe cap de locuitor

Data publicarii: 09-12-2017 | Economie

Romania a realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale, depasind 1,4 tone pe cap de locuitor, si avem noua recorduri istorice, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant.

"În România am realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale. Este prima dată când ne întâlnim cu asemenea cifre. Făcând un calcul am depășit 1,4 tone pe cap de locuitor. Avem 9 recorduri istorice, iar culturile unde s-au realizat aceste recorduri sunt următoarele: grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri (...) Aș putea spune că producția de struguri a fost securizată și de sistemul antigrindină care a funcționat în acest an", a spus Daea.

Acesta a precizat că toate producțiile record realizate de fermieri au avut și sprijinul statului, care a acordat subvențiile la timp, dar au beneficiat și de condiții climatice favorabile.

"Anul acesta am realizat producții importante pentru țară, producții realizate în primul rând de către fermieri în condiții climatice favorabile, cu mici excepții, dar și susținute din subvenții prin efortul statului. Înainte de aduce bani de la UE trebuie să îi dea cineva și acel cineva este bugetul național. Anul acesta au fost date sume importante agriculturii, cum de altfel și în proiecția de buget pe anul 2018 agriculturii i se dau sume importante pentru a duce la îndeplinire obiectivele stabilite, știind că este un motor de creștere economică", a subliniat Daea.

Ministrul Agriculturii a menționat că, în cazul a două culturi, floarea soarelui și porumb, România ar putea ajunge pe primul loc în UE, nu doar din punct de vedere al suprafeței cultivate ci și al producției.

"Aș vrea să mă opresc la două culturi, floarea-soarelui și porumb. Suntem prima țară din UE ca suprafață la aceste culturi, dar la floarea-soarelui suntem prima din UE și la producția totală, însă la porumb vom vedea ce randament realizează Franța. Sunt o serie întreagă de informații, eu le aștept pe cele oficiale, pentru a mă putea pronunța, dar este o creștere formidabilă de randament la toate culturile în România. Este un lucru excepțional și pe care trebuie să îl conservăm ca atare și evident alături de fermieri și de cercetare să ne gândim cum putem mări aceste randamente, ca să nu rămână doar un vârf în compararea producțiilor ci și o constantă în activitatea agricolă a României pentru stabilitate economică, progres și câștig permanent la fermieri", a adăugat șeful MADR.

Acesta și-a exprimat regretul că, la ora actuală, în România nu există efective suficiente de suine pentru a putea consuma o bună parte din cerealele obținute pentru hrana animalelor, iar fermierii să poată câștiga mai mult.

"Și la soia am avut o producție excepțională pe care o putem folosi pentru furajarea animalelor. Este un regret că nu putem ține pasul privind creșterea efectivelor de animale în așa fel încât să putem câștiga mai mult printr-o valorificare superioară a producției pe care o obținem. Este regretul că nu avem efectivele de suine pentru a putea consuma o bună parte în hrana animalelor", a mai spus șeful de la Agricultură.

Recolta de porumb boabe a României a depășit 14,5 milioane de tone în acest an, producția medie obținută fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat recent, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

"Mai sunt încă suprafețe de recoltat în zona Transilvaniei, însă producția medie la porumb nu va putea fi influențată. Este cea mai mare obținută vreodată: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, și sigur că va fi și cea mai mare producție totală de porumb boabe a României", a precizat ministrul Agriculturii.

În ultimii 10 ani, suprafața cultivată cu porumb s-a situat între 2,3 și 2,7 milioane de hectare, cu un singur an — 2010 — în care suprafața nu a depășit 2,1 milioane hectare la nivel național.

Și la floarea-soarelui a fost consemnată o producție record de 3,167 milioane de tone în 2017, cu un randament de 2.725 kilograme la hectar.

România a mai obținut anul acesta două recorduri istorice, unul la grâu, recolta depășind 10 milioane de tone, iar celălalt la rapiță, unde producția a fost de 1,7 milioane de tone.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2016, România a fost cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și pe locul 5 la producția de grâu, însă anul acesta ar putea ocupa primul loc în Europa cu două producții, cu cea de porumb — 14,5 milioane de tone — și cu cea de floarea-soarelui, unde recordul este de 3,167 milioane de tone.

În România, cerealele ocupă 60% din suprafața țării.

Sursa: Agerpress