Fitch a confirmat ratingul orasului Brasov la ''BBB minus'', cu perspectiva stabila

Data publicarii: 09-12-2017 | Economie

Agentia de evaluare Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala ale municipiului Brasov la ''BBB minus'', perspectiva asociata fiind stabila, informeaza un comunicat de presa al agentiei.

De asemenea, agenția a confirmat calificativul pe termen scurt în valută la ''F3''. Confirmarea ratingurilor arată performanța operațională solidă a Brașovului și nivelul moderat al datoriei.

Conform scenariului de bază al Fitch, soldul operațional al municipiului Brașov va rămâne solid în perioada 2017-2018, cu o medie de 20% din venitul operațional, ceea ce ar fi în linie cu nivelul mediu din perioada 2012-2016. Acesta va fi sprijinit de măsurile adoptate de autoritățile locale pentru a ține costurile sub control și de majorarea veniturilor din taxe, sprijinite de creșterea economiei României. Aceste evoluții ar trebui să aibă ca rezultat un sold operațional nominal mediu de 130 de milioane de lei, care ar trebui să fie suficient pentru finanțarea planului de investiții al orașului, se arată în comunicatul Fitch.

În trimestrul trei din 2017, orașul a colectat 75% din veniturile bugetate pentru întregul an și a cheltuit doar 41% din totalul alocat pentru 2017, iar Fitch se așteaptă la o accelerare a cheltuielilor în ultimele trei luni din acest an, din cauza cheltuielilor de sezon. Prin urmare, Fitch estimează că Brașovul va raporta un buget aproape echilibrat, înainte de a revenit pe un deficit de până la 10% în perioada 2018-2019, odată ce vor fi majorate investițiile cofinanțate din fonduri europene.

Fitch se așteaptă la o creștere medie de 4% a economiei României în perioada 2017 — 2019.

Sursa: Agerpress