Bugetul CNSC pentru anul 2018, aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament

Data publicarii: 12-12-2017 | Economie

Bugetul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in suma de 11,767 milioane de lei, a primit marti aviz favorabil in Comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Bugetul a fost votat pozitiv de 34 de parlamentari, în timp ce 13 au fost împotrivă.

Silviu-Cristian Popa, președinte CNSC, a declarat că bugetul instituției propus de Ministerul Finanțelor pentru anul 2018 înregistrează o creștere de 4%, majoritatea covârșitoare a acestuia reflectându-se în cheltuielile de personal, în timp ce pe partea de bunuri și servicii, respectiv de capital, activitățile se vor încadra în buget.

"Singura solicitare se referă la o sumă modică de 2,2 milioane de lei pentru echilibrarea bugetară în ceea ce privește cheltuielile de personal. În rest, suntem pregătiți să ne încadrăm în limitele bugetare ale anului viitor", a spus președinte CNSC la dezbaterile din Comisii.

Acesta a mai precizat că în domeniul de soluționare a contestațiilor din sectorul achizițiilor publice, începând cu 2016, instituția derulează anual două reuniuni de unificarea a practicii în acest domeniu la care participă judecători din cadrul Curților de Apel, reprezentanți ai Agenției Naționale de Achiziții Publice, Consiliului Concurenței și Agenției pentru Agenda Digitală.

"Vom continua și anul viitor cu aceste evenimente care au căpătat un accent de regularitate. În plus, la solicitarea Comisiei de specialitate — DG Piața Internă din cadrul Comisiei Europene (CE), în cursul anului viitor vom găzdui o reuniune cu instituția similară din Slovenia pentru a împărtăși bunele practici. De asemenea, avem unele contacte cu cei de la OECD în cadrul unui program finanțat de CE pentru instituțiile de remediu", a subliniat președintele CNSC.

Popa a anunțat că România a fost aleasă drept exemplu pentru bune practici pentru instituțiile de remedii, urmând ca în ursul anului viitor să fie prezentat membrilor Comisiei de Industrii și Servicii, "ce anume s-a reținut din practica instituției noastre".

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, CNSC are prevăzută o alocare de 11,67 milioane de lei (credite bugetare), în creștere cu 4,46% față de execuția preliminată din 2017. Cheltuielile curente se ridică la 11,697 milioane de lei, un plus de 4,43%, iar cele de personal la valoarea de 10,114 milioane lei, în creștere cu 5,82% față de execuția anului 2016.

În intervalul 1 ianuarie — 31 decembrie 2016, Consiliul a remediat proceduri având o valoare estimată de 1,98 miliarde euro.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, instituție administrativ-jurisdicțională competentă a soluționa contestațiile formulate de operatorii economici în cadrul procedurilor de atribuire a contractului de achiziție publică, a înregistrat în 2016 un număr de 3.005 contestații formulate de operatorii economici, însă în cazul a 15 dintre acestea Consiliul și-a declinat competența de soluționare (n.n. — de la înființarea sa, în septembrie 2006 și până la 31.12. 2016, la CNSC au fost înregistrate 56.582 contestații).

Analizând evoluția numărului contestațiilor (dosarelor) înregistrate la CNSC pe parcursul anului 2016 s-a constatat că aceasta a crescut cu 17,43% în comparație cu anul precedent. Din totalul contestațiilor formulate anul trecut la C.N.S.C., 515 (17,22%) au vizat documentația de atribuire, iar 2.475 (82,78%) rezultatul procedurii.

Proiectul de buget pentru anul 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

"Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", precizează un comunicat al Executivului.

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari față de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăși nivelul de 200 miliarde euro.

"Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătății, care va avea o creștere de 17% față de 2017, bugetul educației, care va avea o creștere de 16%, și bugetul alocat investițiilor, care va avea o creștere de 42%", se arată în comunicat.

Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanță pentru toți salariații din sistemul public, creșterea salariului minim și mediu net în întreaga economie (public și privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% și a pensiei minime cu 23%.

Luni, 18 decembrie, va începe dezbaterea proiectelor de buget și al asigurărilor sociale în plenul reunit al Parlamentului, urmând ca votul final să fie în data de 21 decembrie.

Sursa: Agerpress