BERD acorda un imprumut de 206 milioane lei pentru investitii de eficienta energetica in sectorul rezidential romanesc

Data publicarii: 21-12-2017 | Economie

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) continua dezvoltarea investitiilor de eficienta energetica în sectorul rezidential din România prin acordarea unui nou împrumut de 206 milioane de lei (echivalentul a 45 milioane de euro) catre UniCredit Bank, se arata într-un comunicat, remis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, beneficiarii fondurilor din noua linie de creditare pot fi persoane fizice, proprietari de gospodarii care doresc sa investeasca în îmbunatatiri energetice ale caselor lor.

"Proiectele eligibile pentru finantare pot fi de modernizare a sistemelor de încalzire, apa, electricitate, anveloparea locuintelor sau alte masuri care sa duca la cresterea gradului de eficienta energetica a proprietatii. Asistenta tehnica pentru acest proiect este asigurata prin granturile programului Global Environment Facility si Shareholder Special Fund al BERD", se mai spune în document.

Totodata, TaiwanICDF - International Cooperation and Development Fund va contribui cu alte 29 de milioane de lei (echivalentul a 6,3 milioane de euro), finantare suplimentara.

"Suntem foarte multumiti de acest parteneriat cu UniCredit si avem încredere ca prin noua linie de finantare vom putea creste reteaua de clienti ai bancii. Cu siguranta apetitul pentru accesarea fondurilor va fi unul mare întrucât cresterea gradului de eficienta energetica este o prioritate pentru noi toti, iar sectorul rezidential local are nevoie de tot sprijinul sa poata atinge standardele energetice dorite", a declarat Matteo Patrone, director regional BERD pentru România si Bulgaria.

La rândul sau, Septimiu Postelnicu, Coordonatorul Diviziei de Retail UniCredit Bank, a spus ca aceasta finantare vine ca o dovada în plus a interesului BERD si sustinerii pe care acestia le ofera investitiilor de eficienta energetica în sectorul rezidential românesc de-a lungul timpului.

Împrumutul semnat joi este al doilea împrumut pe care BERD îl acorda României prin programul Green Economy Financing Facility (GEFF). Lansat în 2017, cu o finantare totala de 100 de milioane de euro, programul are ca obiectiv cresterea investitiilor de eficienta energetica din sectorul rezidential local. Împrumutul se acorda prin intermediul partenerilor locali institutii financiare.
GEFF este parte din initiativa Green Economy Transition prin care BERD tinteste sa îsi creasca volumul anual de investitii verzi la 40% din total pâna în 2020.

În 2017, BERD a investit în România peste 525 de milioane de euro în 26 de proiecte, urmând ca pâna la finalul acestui an sa depaseasca 8 miliarde de euro investite în tara, de la începerea operatiunilor si pâna acum.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: