RECTIFICARE Laufer: Programul Start-up Nation se afla in stadiul normal al derularii lui; cred ca rezultatele vor fi unice in Europa

Data publicarii: 21-12-2017 | Economie

În stirea cu titlul "Laufer: Programul Start-up Nation se afla în stadiul normal al derularii lui; cred ca rezultatele vor fi unice în Europa", difuzata miercuri ora 21:09 pe fluxul Economic Intern, se modifica o serie de cifre, în paragrafele 5, 6, 7 si 8, conform unei erate a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Reluam stirea în forma corecta

Laufer: Programul Start-up Nation se afla în stadiul normal al derularii lui; cred ca rezultatele vor fi unice în Europa

Programul Start-up Nation se afla în stadiul normal al derularii lui si cred cu tarie ca rezultatele pe care le va aduce într-un interval de timp atât de concentrat în economia nationala vor fi unice în Europa, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer.

"Astazi, în cadrul sedintei de Guvern, premierul Mihai Tudose mi-a cerut sa fac o informare referitoare la stadiul si situatia implementarii programului România Start-Up Nation, cel mai ambitios program de finantare dedicat antreprenorilor la început de drum, implementat pâna acum în România. Constat cu tristete ca sunt foarte multi cei care vor sa dezinformeze pe marginea acestui program în care eu, ca ministru, am crezut chiar din prima zi si cred si astazi. Programul Start-up Nation se afla în stadiul normal al derularii lui si cred cu tarie ca rezultatele pe care le va aduce într-un interval de timp atât de concentrat în economia nationala vor fi unice în Europa", afirma Laufer, într-o declaratie de presa, remisa miercuri AGERPRES.

Potrivit acestuia, numarul dosarelor verificate de cei 76 de angajati existenti în toate cele opt agentii teritoriale a ajuns la 10.000, iar cel al acordurilor de finantare semnate personal cu fiecare în parte de catre cei 76 de angajati existenti în aceste unitati s-a situat la 8.444.

"Tot volumul de munca de mai sus a fost depus într-un interval de cinci luni calendaristice din momentul lansarii înscrierii electronice (15 iunie) si momentul limita de semnare a tuturor contractelor (15 noiembrie)", a subliniat ministrul.

Pâna în prezent, au fost aprobate 3.234 de credite punte, din care 1.342 Banca Transilvania, 1.214 BCR si 678 CEC, ceea ce înseamna ca peste 640 milioane de lei stau în acest moment la dispozitia celor care au semnat acordurile de finantare si au aplicat pentru un credit punte, se spune în declaratia de presa a lui Ilan Laufer.

Numarul de dosare transmise de banci la FNGCIMM se situeaza la 2.673, din care 964 aprobate (771 BCR, din care 317 aprobate, 1.184 Banca Transilvania, din care 511 aprobate, 718 CEC, din care 136 aprobate).

În analiza la banci se afla alte 809 dosare, astfel: 443 la BCR, 147 la Banca Transilvania si 219 la CEC.

"Având în vedere numarul creditelor aprobate de catre banci (3.234) si numarul dosarelor aflate înca în analiza la banci (809), estimam ca, începând cu luna ianuarie, se vor prezenta la decont în jur de 4.043 beneficiari care au optat pentru credit. În afara acestora vor ajunge la decont si aplicantii care au optat pentru cerere de plata. Se observa, la un calcul simplu, ca suma de 670 de milioane lei de plata va fi epuizata imediat si restul de credite de angajament vor fi necesare la începutul anului 2018 înca din prima luna. Toti cei care au depus cerere de plata sau rambursare au fost programati pentru certificare", afirma Ilan Laufer.

Conform sursei citate, banii sunt în conturile agentiilor teritoriale si deja se efectueaza deconturi.

"Mentionez ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat nu are niciun control asupra celor doua fonduri implicate în proiectul Start-Up Nation (FNGCIMM si Fondul de contragarantare) acestea fiind în coordonarea directa a Ministerului Finantelor Publice. În final, vreau sa le multumesc tuturor celor din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si din Agentiile pentru IMM, Atragere de Investitii si Promovare Export pentru implicarea în realizarea acestui obiectiv extrem de important din programul de guvernare, cu toate ca anul acesta resursa noastra umana a fost mult subdimensionata pentru Start-Up Nation, colegii mei facând voluntariat peste program si în weekend ca sa finalizam semnarea acordurilor în conformitate cu procedura de finantare si angajamentele luate", a încheiat ministrul pentru IMM-uri.

Sursa: Agerpress