ANRE: Tarifele la energie electrica vor scadea cu 0,34% in semestrul I 2018, desi furnizorii au solicitat cresterea cu circa 11%

Data publicarii: 21-12-2017 | Economie

Tarifele la energia electrica pentru consumatorii casnici vor scadea cu 0,34% la nivel national, în primul semestru din 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, desi furnizorii au solicitat o crestere medie cu 10,87%, informeaza, miercuri, un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Comitetul de reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a avizat, în sedinta de azi, 20.12.2017, preturile pentru energia electrica activa, denumite 'tarif CPC', aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali beneficiari ai serviciului universal în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018. Furnizorii de ultima instanta au solicitat, pentru semestrul I 2018, cresterea medie a preturilor denumite 'tarif CPC' cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul IV al anului 2017. Ca urmare a analizei efectuate de catre ANRE a datelor transmise de FUI, cu luarea în considerare a prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali, aprobata prin Ordinul ANRE 92/ 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat preturile pentru energia electrica activa denumite 'tarif CPC' pentru semestrul I 2018, rezultând o scadere medie de 0,34% la nivelul întregii tari, fata de trimestrul IV 2017", mentioneaza ANRE, în comunicat.

În urma cu o saptamâna, pe 12 decembrie, ministrul Energiei atragea atentia, în comisiile parlamentare de specialitate reunite pentru a aviza bugetul pe 2018 al ministerului de resort, ca pretul energiei pe bursa este mult mai mic decât în alte perioade ale anului si, cu toate acestea, tarifele finale platite de consumatori la electricitate nu au scazut.

"Ministerul Energiei nu este autoritate de stabilire a preturilor, dar am atras atentia celor de la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie - n.r.), de fiecare data când au decis majorari, daca acestea sunt fundamentate. Putem sa ne uitam pe piata de tranzactii zilnice, pentru ca de acolo au venit majorarile, acum în aceasta perioada preturile sunt mult mai mici decât în alte perioade ale anului, dar acest lucru nu se vede si în tarife", a spus Petcu, raspunzând la întrebarea unui parlamentar.

Potrivit acestuia, consumatorii casnici pot gasi oferte mai bune daca încheie contracte pe piata libera.

De la 1 ianuarie, piata de energie va fi complet liberalizata, iar populatia, care pâna acum era în regim reglementat, va primi energie la preturile la care se închid licitatiile pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU).

Sursa: Agerpress