CNSM recomanda BNR sa implementeze un amortizor de capital pentru riscul sistemic aplicabil tuturor expunerilor

Data publicarii: 22-12-2017 | Economie

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) recomanda Bancii Nationale a României (BNR) sa implementeze un amortizor de capital pentru riscul sistemic aplicabil tuturor expunerilor, din 30 iunie 2018, se arata într-un comunicat de presa al institutiei remis, joi, AGERPRES.

'CNSM a adoptat Recomandarea nr. R/9/2017 prin care se recomanda BNR, în calitate de autoritate competenta, sa implementeze un amortizor de capital pentru riscul sistemic aplicabil tuturor expunerilor, începând cu 30 iunie 2018, cu scopul de a sustine procesul de administrare adecvata a riscului de credit si de crestere a rezilientei sectorului bancar împotriva unor socuri neanticipate, pe fondul unor circumstante structurale nefavorabile. Masura va putea fi implementata dupa parcurgerea procesului de notificare prealabila a autoritatilor europene, în conformitate cu prevederile reglementarilor aplicabile la nivelul UE', se arata în document.

De asemenea, se recomanda ca nivelul amortizorului sa fie calibrat la 0 la suta, 1 la suta sau 2 la suta, în functie de valorile medii ale ultimelor 12 luni (septembrie 2016 - august 2017) ale indicatorilor privind rata creditelor neperformante si gradul de acoperire cu provizioane, aferenti fiecarei institutii de credit individuale.

'În final, CNSM recomanda ca BNR sa reevalueze indicatorii si pragurile utilizate în procesul de calibrare a amortizorului de capital pentru riscul sistemic cu o frecventa semestriala, pentru a monitoriza în timp real progresul privind rezolutia creditelor neperformante. Pe baza datelor furnizate de planurile de finantare ale institutiilor de credit pot fi extrase informatii cu un caracter anticipativ cu privire la evolutia creditarii sau pentru identificarea, într-o faza incipienta, a unor vulnerabilitati sau acumularea unor eventuale riscuri la adresa stabilitatii financiare. Întrucât aceste analize ar putea permite pregatirea si activarea/ dezactivarea timpurie a instrumentelor macroprudentiale, crescând în acest mod eficienta si eficacitatea acestora, CNSM a recomandat ca BNR sa evalueze periodic impactul planurilor de finantare ale institutiilor de credit asupra fluxului de credite catre economia reala', informeaza Comitetul.

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a evaluat vulnerabilitatile identificate la nivelul sectorului bancar, cu un potential impact negativ asupra rezilientei acestuia, precum necesitatea rezolvarii problemei creditelor neperformante, o preocupare prezenta pe agenda factorilor de decizie din Uniunea Europeana si la nivel global, tensionarea echilibrelor macroeconomice interne si caracterul incert al contextului regional si international.

În vederea abordarii acestor vulnerabilitati, a fost analizata oportunitatea implementarii unui amortizor de capital pentru riscul sistemic, fiind urmarite doua obiective, respectiv încurajarea eforturilor bancilor de curatare a bilanturilor, fara afectarea altor indicatori de prudentialitate, în contextul unei posibile reluari a tendintei ascendente a creditelor neperformante si protejarea stabilitatii financiare, în ipoteza persistentei tensionarii echilibrelor macroeconomice si a incertitudinilor regionale si mondiale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: