Rata de deprivare materiala a ajuns la 23,8%, in 2016 (date INS)

Data publicarii: Astazi, 23-12-2017 | Economie

Rata de deprivare materiala severa a ajuns la 23,8%, în 2016, în scadere fata de 2013 cu 6 puncte procentuale, reiese dintr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea AGERPRES.

"Lipsa acuta a resurselor financiare face ca unele persoane sa nu îsi poata permite detinerea unor bunuri, efectuarea unor plati sau consumul unor produse care, în stadiul actual de dezvoltare economico-sociala, reprezinta un minimum de elemente necesare unui trai decent. Fata de anul 2013, rata de deprivare materiala severa a scazut cu 6 puncte procentuale, ajungând la 23,8% din populatie în anul 2016. Numarul total al persoanelor afectate de deprivarea materiala severa a fost în anul 2016 de 4,707 milioane persoane, din care 48,9% barbati si 51,1% femei, proportii apropiate de anul precedent", informeaza INS.

Deprivarea materiala severa afecteaza cu intensitate diferita populatia în functie de grupa de vârsta si veniturile gospodariei.

"În anul 2016 incidenta deprivarii materiale severe este mai ridicata în principal la copiii în vârsta de pâna la 18 ani (30,2%) si la tinerii de 18-24 ani (26,9%). Fata de începutul perioade analizate, în anul 2016 s-au remarcat scaderi importante ale ponderilor persoanelor deprivate material sever la grupele de vârsta de sub 18 ani si la cea de 18-24 ani, reduceri cu 6,2 si respectiv 5,4 puncte procentuale", conform sursei citate.

Deprivarea materiala severa este inegal distribuita si în profil regional.

"În anul 2016 incidenta cea mai ridicata a deprivarii materiale severe s-a înregistrat în regiunea Sud-Est cu 12,3 puncte procentuale mai mult fata de regiunea Nord-Vest si cu 11,6 puncte procentuale mai ridicata daca ne raportam la regiunea Centru. Analiza evolutiei deprivarii materiale severe, în profil regional, în perioada analizata evidentiaza faptul ca, fata de începutul perioadei (anul 2013) scaderi ale deprivarii materiale severe s-au simtit în majoritatea regiunilor, cea mai mare fiind înregistrata în regiunea Nord-Est (10,7 puncte procentuale), urmata îndeaproape de regiunile Centru si Sud-Est, cu 8,9 si respectiv 8,8 puncte procentuale", informeaza INS.

Conform INS, starea de deprivare materiala din punct de vedere economic ar putea fi considerata forma cea mai greu suportabila, deoarece aduce atingere mai multor aspecte importante ale vietii în gospodarie. Lipsa posibilitatilor financiare face ca unele persoane sa nu poata sustine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de baza, de întretinerea corespunzatoare a locuintei, de achitarea unor obligatii si plati curente, de asigurarea unor conditii de odihna si refacere în afara cadrului gospodariei, dar si de acoperirea unor necesitati financiare aparute în mod neasteptat si care greveaza suplimentar bugetul propriu.

 

Sursa: Agerpress