RETROSPECTIVA 2017 / An bun pentru piata de capital romaneasca; patru IPO si cresteri de peste 20% pe unii indici

Data publicarii: 24-12-2017 | Economie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut un an bun din toate punctele de vedere, atât ca valoare a tranzactiilor si cresterilor semnificative pe unii indici, cât si din punct de vedere al listarilor.

Practic, în acest an au avut loc patru oferte publice initiale (IPO) si opt listari de obligatiuni, 2017 aducând pe piata de capital si o premiera, respectiv o emisiune decontata direct în euro.

Primul IPO din acest an a fost cel al companiei de telecomunicatii Digi Communications, oferta publica initiala desfasurându-se între 28 aprilie si 10 mai 2017. Acesta a fost cel mai mare IPO privat din istoria Bursei de la Bucuresti si a vizat vânzarea unui pachet de 25,6% din numarul total de actiuni emise de societate, în valoare de 944 milioane lei (207 milioane euro).

O alta listare a fost cea a AAGES, companie care îsi desfasoara activitatea în domeniul proiectarii si fabricarii instalatiilor de încalzire prin inductie, oferta publica initiala derulându-se în zilele de 8 si 9 iunie 2017. Aceasta a fost închisa dupa 48 de ore de la deschidere. Actionarii au vândut 15% din companie pentru 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Urmatoarele doua listari au fost Transilvania Broker de Asigurare si Sphera Franchise Group. Oferta publica initiala a Transilvania Broker de Asigurare s-a încheiat în mai putin de 48 de ore de la deschidere, având o rata de subscriere de peste 270%. Actionarii au vândut 25% din capitalul social pentru suma de 9 milioane lei (2 milioane euro). În cazul Sphera, actionarii au vândut 25% din capitalul social pentru suma de 285 milioane lei (62 milioane euro).

În cazul obligatiunilor listate, cele opt companii sunt: Bittnet, Vrancart, Globalworth, UniCredit, Superbet, International Investment Bank, NE Property Cooperatief si Impact Developer&Contractor.

Bursa a ajuns la 88 de emitenti la finalul lunii trecute, dupa ce, numai în ultimele 12 luni, cinci companii s-au listat pe piata principala, ceea ce reprezinta cea mai buna performanta din istoria ei, a declarat, recent, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.

'Noiembrie a fost o luna plina la Bursa de Valori Bucuresti. Pe segmentul de actiuni au avut loc doua listari cu valoare totala de 64 de milioane de euro, iar pe segmentul de obligatiuni au intrat la tranzactionare obligatiuni de 1,2 milioane de euro. Bursa româneasca a ajuns la 88 de emitenti la finalul lunii trecute, dupa ce, numai în ultimele 12 luni, cinci companii s-au listat pe piata principala, ceea ce reprezinta cea mai buna performanta din istoria bursei ca numar de noi companii. Trendul listarilor speram sa continue în 2018 si astfel alte companii sa intre în ringul bursier', a spus Anghel.

* O singura bursa de anul viitor

Un alt lucru important a fost fuziunea prin absorbtie dintre BVB si bursa de la Sibiu, România având astfel o singura bursa de valori, de anul viitor. Tribunalul Bucuresti a admis, recent, cererea formulata cu privire la fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti si SIBEX, dispunând înregistrarea mentiunilor de fuziune, majorarea capitalului social al BVB si radierea Sibex, preciza un comunicat al Casei de Avocatura PeliFilip, care a asistat întreaga operatiune.

La începutul lunii octombrie, Bursa de la Bucuresti anunta ca a primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) acceptul modificarii autorizatiei de functionare ca urmare a majorarii capitalului social de la 76,74 milioane lei la 80,49 milioane lei, în urma fuziunii cu SIBEX.

Valoarea finala a majorarii de capital social al societatii, ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu SIBEX, rezultata în urma implementarii operatiunilor prevazute în Proiectul de Fuziune si aprobate prin Hotarârea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BVB, precum si prin Hotarârea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SIBEX a fost aprobata prin Hotarârea Consiliului de Administratie al BVB.

* Sef interimar la Bursa de Valori Bucuresti

În data de 31 august, Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a initiat un proces intern de selectie a candidatilor pentru functia de director general. Alin Barbu, director general adjunct al Bursei de Valori Bucurest,i a coordonat, în acea perioada, activitatea institutiei, dupa ce contractul de mandat al directorului general, Ludwik Sobolewski, a expirat si acesta a luat decizia de a nu-si exercita mandatul pâna la o decizie a Consiliului Bursei.

Spre finalul acestuia an, Barbu a fost numit în functia de director general interimar al Bursei de Valori Bucuresti de catre Consiliul BVB, dupa ce Sobolewski si-a anuntat demisia.

'Bursa de Valori Bucuresti informeaza ca, reunit în sedinta din data de 1 noiembrie 2017, Consiliul Bursei a luat act de demisia lui Ludwik Leszek Sobolewski din functia de director general al societatii si a hotarât numirea lui Marius-Alin Barbu, director general adjunct, în functia de director general interimar', se arata într-o informare publicata pe site-ul operatorului pietei de capital.

O alta informare legata de societate mai arata faptul ca Radu Hanga a fost validat în calitate de administrator al Bursei de Valori Bucuresti de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

* Maxime ale indicilor, în vara

Spre sfârsitul lunii mai, începutul lunii iunie, Bursa de Valori Bucuresti a atins maxim istoric pe BET-TR, care includea atunci 12 companii din BET, plus dividendele, acesta depasind 11.000 puncte. Indicele principal, BET, care reflecta cele mai lichide 12 companii (ulterior a mai fost inclusa o companie în indice), ajungea la peste 8.700 puncte, fiind un maxim al ultimilor noua ani.

Indicii BET-FI, cel care include Societatile de Investitii Financiare (SIF) si Fondul Proprietatea, BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii si BET-XT-TR, varianta de tip total return a indicelui BET-XT, care include cele mai tranzactionate 25 companii românesti listate la BVB precum si dividendele brute, au avut cresteri de peste 20 de procente de la începutul anului la Bursa de Valori Bucuresti, reiese din informatiile de pe site-ul operatorului pietei de capital.

Astfel, BET-FI a înregistrat o crestere de 34%, BET-XT-TR a urcat 24,45%, iar BET-BK a urcat cu 23,31%. Indicele BET-BK a fost construit pentru a putea fi folosit ca benchmark de catre administratorii de fonduri, dar si de alti investitori institutionali. Metodologia de calcul reflecta cerintele legale si limitele de investitii ale fondurilor.

BET-TR, care include cele 13 companii din indicele principal plus dividendele, a urcat cu 19,73%, iar BET-XT, reperul celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat cu 15,06%.

Indicii BET, care arata evolutia celor mai lichide 13 actiuni, si BET-Plus, reperul celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, au consemnat o apreciere similara, de 10%, iar BET-NG, care reflecta evolutia companiilor din energie si utilitati, a crescut cu 11,37%.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni pe segmentul principal a urcat cu 26,7%, în acest an comparativ cu cel precedent, la peste 11,7 miliarde lei. Valoarea medie zilnica a fost de peste 48,2 milioane lei, în timp ce anul trecut s-a cifrat la 36,4 milioane lei.

În ceea ce priveste obligatiunile, au fost realizate tranzactii de peste 1,56 miliarde lei, în urcare cu 16,6%. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata principala au fost ale Bancii Transilvania cu peste 2,29 miliarde lei, Fondul Proprietatea cu 1,38 miliarde lei si BRD cu 1,04 miliarde lei.

Capitalizarea bursiera a companiilor românesti a ajuns la 19,8 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a fost de 35,6 miliarde de euro.

Sursa: Agerpress