Ministerul pentru Mediul de Afaceri incepe dezvoltarea portalului dedicat informarii publice pe Legea prevenirii

Data publicarii: 28-12-2017 | Economie

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) va începe dezvoltarea portalului dedicat informarii publice, aceasta fiind urmatoarea etapa în aplicarea Legii prevenirii, care a fost adoptata în Parlamentul României si promulgata de presedintele României în data de 22 decembrie 2017.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis miercuri AGERPRES, Legea prevenirii va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României.

"Urmatoarea etapa în aplicarea Legii prevenirii este dezvoltarea, de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a portalului dedicat informarii publice, pe care autoritatile cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor au obligatia sa elaboreze si sa difuzeze materiale documentare si ghiduri. De asemenea, aceste autoritati au obligatia sa aloce, pe pagina de internet proprie, sectiuni special dedicate informarii publice, care vor cuprinde drepturile si obligatiile persoanelor care sunt supuse activitatilor de control, precum si atributiile autoritatilor care constata contraventiile si aplica sanctiunile", se arata în comunicat. 

Contraventiile si modelul planului de remediere care se anexeaza procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, se stabilesc prin Hotarâre a Guvernului, care este initiata de MMACA. În aceasta perioada, institutia lucreaza, la proiectul de Hotarâre de Guvern, care va fi supus spre adoptare de catre Executiv în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I a Legii prevenirii.

Potrivit sursei citate, contraventiile care vor fi introduse în lege la propunerea expertilor din 17 ministere cu atributii de reglementare si control sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratiei locale, afacerilor interne.

Linia de demarcatie a contraventiilor care vor intra sub incidenta legii si acele fapte care nu vor putea beneficia de prevenire din cauza gradului de pericol ridicat pe care îl prezinta, va fi stabilita de fiecare minister în parte.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat este un integrator al propunerilor de contraventii, construind mecanismul de functionare a prevenirii.

Proiectul Legii Prevenirii a fost initiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri cu scopul de a reglementa unele instrumente care trebuie sa asigure prevenirea savârsirii de contraventii si lansat în dezbatere publica în data de 30 martie 2017, iar în data de 18 mai 2017 a fost aprobat în Guvern. În iunie-noiembrie proiectul a primit avize favorabile în comisiile de specialitate ale Senatului României si Camerei Deputatilor.

Sursa: Agerpress