Angajatii Fiscului care participa la obtinerea unor rezultate performante ar putea fi premiati (proiect)

Data publicarii: 28-12-2017 | Economie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va putea retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele obtinute în urma controalelor, bani care vor fi utilizati pentru acordarea de premii personalului Fiscului, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice.

"Începând cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin înfiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, poate retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si hotarâri judecatoresti pronuntate în materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ramase definitive în sistemul cailor de atac, reprezentând: impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silita; obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silita; valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala; repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarâri judecatoresti pronuntate în materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin încasare, valorificare sau executare silita. (...) Prin derogare de la prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, veniturile proprii ale activitatii prevazute la art.1, alin. (1) se utilizeaza pentru acordarea de premii personalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", se precizeaza în proiectul de act normativ.

Constituirea veniturilor se face din sumele stinse într-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prin care au fost stabilite sumele respective sa ramâna definitive în sistemul cailor de atac în acelasi exercitiu financiar.

Potrivit initiatorilor, proiectul de act normativ este destinat majorarii veniturilor bugetare, pentru încadrarea în tinta de deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut, având în vedere necesitatea mentinerii cheltuielilor bugetare la un nivel care sa permita buna functionare a serviciilor publice.

În conditiile în care nu se mai poate pune problema unei majorari a veniturilor bugetare prin cresterea presiunii fiscale asupra mediului economic si/sau al cetatenilor, autorii ordonantei vorbesc despre un sistem de "cointeresare" a personalului Fiscului care participa la obtinerea unor rezultate performante pentru asigurarea unei cresteri semnificative si constante a veniturilor colectate la bugetul general consolidat.

Un astfel de sistem de premiere este necesar si în contextul în care, în primele trei trimestre ale anului în curs, au fost înregistrate 1.086 încetari ale raporturilor de serviciu în cadrul ANAF, explicat de autoritati printr-un "grad scazut de satisfactie în ceea ce priveste conditiile de munca, dar si de nivelul de salarizare în special în cazul personalului cu un nivel ridicat al competentei profesionale.

Sursa: Agerpress