FPTR: Turistii romani au cheltuit in tara aproximativ 15 milioane de euro in minivacanta de Craciun

Data publicarii: 28-12-2017 | Economie

Peste 78.000 de turisti români au cheltuit 15 milioane de euro în destinatii din tara în minivacanta de Craciun, potrivit unei analize realizate de Federatia Patronatelor din Turismul Românesc.

"Un numar de peste 78.000 de români si-au petrecut în acest an Craciunul în diverse destinatii din tara, unde au cheltuit pe cazare, masa si distractie aproximativ 15 milioane de euro. Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turistilor care au preferat destinatiile interne a fost de aproximativ 500 de lei pe sejur, doar pentru cazarea si mesele incluse în pachetele turistice, în crestere cu 6% fata de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul si distractia, au fost în medie, de 400 lei pe sejur, pentru fiecare turist", precizeaza FPTR într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Cele mai solicitate structuri de cazare în aceasta perioada au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depasit 90%, fiind cazati aproximativ 30.000 de turisti. Majoritatea acestora au ales sa îsi petreaca sarbatoarea Craciunului în spirit traditional, bucurându-se de preparatele cu specific românesc.

Proprietarii pensiunilor rurale au pastrat traditiile si obiceiurile românesti, primind colindatorii în jurul focului de tabara si asteptând împreuna cu cei mici venirea lui Mos Craciun.

Tarifele au variat între 350 si 500 de lei/persoana, în functie de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Pe locul urmator în topul preferintelor s-au aflat statiunile montane, care au primit de Craciun aproximativ 20.000 de turisti. În ceea ce priveste tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 400 si 600 de lei/persoana, în functie de gradul de confort, serviciile oferite si numarul de zile de sejur.

Vacantele în structurile de cazare din statiunile balneare, ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, datorita gamei de servicii mai extinse, incluzând si acces la centrele spa, au fost preferate de aproximativ 28.000 de turisti. Acestia au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare pentru 3 nopti cu mic dejun si acces spa. Tarifele s-au situat între 450 si 900 de lei, în functie de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Turismul extern a înregistrat o crestere, mai ales pe segmentul de destinatii exotice. Si marile orase europene s-au aflat în
topul preferintelor turistilor români, acestia bucurându-se de Târguri de Craciun, concerte si spectacole. Cele mai cautate destinatii din Europa au fost Bulgaria, Austria, Elvetia, Italia si Franta. Tarifele au variat de la 150 de euro pâna la 1.650 de euro/persoana în functie de gradul de confort, serviciile oferite si numarul de zile de sejur.

Potrivit FPTR, datele sunt aproximative, au fost obtinute pe baza estimarilor furnizate de membrii Federatiei si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Sursa: Agerpress