Protectia Consumatorilor a amendat cu peste 1,2 milioane de lei comerciatii de jucarii

Data publicarii: 29-12-2017 | Economie

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de aproape 1,2 milioane de lei pentru operatori economici din sectorul jucariilor, potrivit unui comunicat al ANPC remis, joi, AGERPRES.

De asemenea, reprezentantii institutiei au dispus 374 de masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de marcare/etichetare si informare a consumatorilor pentru jucarii în valoare de 337.171 lei si 21 masuri de oprire definitiva, pentru nerespectarea cerintelor esentiale de siguranta, pentru jucarii în valoare de 17.981 lei, la vânzarea directa, si 6 masuri de remediere (de corectare sau completare a informatiilor continute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vânzarea online.

Controalele ANPC s-au desfasurat în perioada 15 - 29 noiembrie 2017 si au vizat respectarea prevederilor legale privind siguranta jucariilor, inclusiv la comertul online.

"Au fost verificati 829 operatori economici, din care 814 cu vânzare directa si 15 cu vânzare online. La 572 din cei 829 controlati, reprezentând 69%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 631 sanctiuni, din care 297 avertismente si 334 amenzi contraventionale", precizeaza sursa citata.

În cazul operatorilor economici cu vânzare directa, s-au constatat abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a marcii înregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si abateri privind desfasurarea promotiilor la 13 operatori economici.

În ceea ce priveste operatorii cu vânzare online, au fost constatate, printre altele, nerespectarea prevederilor/cerintelor OUG nr. 34/2014, privind informatiile precontractuale, neinformarea sau informarea incompleta privind caracteristicile esentiale ale jucariilor prezentate si nerespectarea prevederilor art. 14 privind aspecte legate de renuntarea la cumparare si obligatiile consumatorului.

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie sa achizitioneze jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vor avea neaparat nevoie în caz de reclamatie, si sa aleaga întotdeauna jucarii potrivite pentru vârsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Totodata, jucariile trebuie sa fie însotite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandata care ajuta la alegerea jucariei.

Orice reclamatie legata de o jucarie achizitionata trebuie semnalata mai întâi vânzatorului/magazinului de la care a fost cumparata si, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

 

Sursa: Agerpress