Vasilescu despre evolutia cursului de schimb: mai putine tranzactii pe final de an si pozitionari ale participantilor

Data publicarii: 30-12-2017 | Economie

Deprecierea de vineri a leului poate fi pusa pe seama faptului ca, la final de an, avem mai putine tranzactii pe piata valutara, dar si a încercarilor de pozitionare pe piata pentru "partida viitoare", din 2018, sustine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a României (BNR).

"La sfârsitul anului sunt tranzactii mai putine. Sunt foarte multi operatori din piata care nu scot leii ca sa îi schimbe pe valuta, asteptând anul viitor. Sunt altii care vin aici cu valuta, o pun în depozite, depozite în valuta, asteptând anul viitor. Pe de alta parte, sunt situatii de încercari de pozitionare sau de antrenament pentru o noua pozitionare în partida viitoare, partida care va începe la 3 ianuarie. Astazi suntem în ultima zi bancara a anului 2017, iar 3 ianuarie va fi prima zi bancara a anului 2018. Sunt încercari de pozitionare cât mai bune pe piata", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a precizat ca deprecierea de vineri este una de dimensiuni reduse daca este comparata cu cea dintre "cursa euro-dolar", unde uneori sunt schimbari de 1% într-o zi.

Moneda nationala a atins vineri cea mai slaba cotatie în raport cu euro, cursul anuntat de Banca Nationala a României fiind de 4,6597 lei pentru un euro, în crestere cu 0,90 bani (0,19%) în comparatie cu valoarea din sedinta precedenta, de 4,6507 lei pentru un euro.

Cotatia record anterioara a fost înregistrata pe data de 21 noiembrie 2017, când BNR a anuntat un curs de schimb de 4,6551 lei/euro.

Sursa: Agerpress