RETROSPECTIVA 2017 ASF, intre cea mai mare amenda din istoria institutiei si trecerea la tarife RCA de referinta

Data publicarii: 31-12-2017 | Economie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat anul acesta cea mai mare amenda din istoria institutiei, a trecut de la tarife plafonate la RCA la tarife de referinta si a schimbat presedintele, în prezent institutia fiind condusa de Leonardo Badea.

Scandalul nationalizarii pensiilor private, multe declaratii si o amenda record

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat, în luna aprilie, NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, cea mai mare amenda din istoria institutiei, dupa ce compania a transmis clientilor o scrisoare prin care îi informa despre existenta unor discutii în spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.

"În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 catre participantii la acest fond am hotarât de ieri (miercuri - n.r.) sa avem o audiere a Consiliului de Administratie al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Popescu, Raluca Tintoiu, Madalina Ecaterina Ducan. Raluca Tintoiu este si directorul societatii NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu, Marius Daniel Popescu. În urma audierilor concluziile au fost urmatoarele: având în vedere circumstantele create, de natura sa conduca la afectarea încrederii participantilor în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii NN Pensii cu amenda contraventionala în cuantum de 1% din capitalul social al societatii, respectiv suma de 750.000 de lei", declara la vremea respectiva Ion Giurescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

De asemenea, atunci a fost decisa sanctionarea cu retragerea autorizatiei directorului general, Raluca Tintoiu, precum si cu o amenda contraventionala de 100.000 de lei.

Potrivit oficialului ASF, aceasta este cea mai mare amenda din istoria institutiei, dar nu si din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sanctiune a primit aceeasi societate, la începutul acestui sistem de pensii, si a fost în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing.

Discutiile despre Pilonul II de pensii nu au încetat în acel moment, ci au trecut în alt registru. Iar o prima declaratie-soc a venit de ministrul Finantelor, Ionut Misa.

"Pilonul II de pensii se va desfiinta si banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat", a spus Misa la sfârsitul lunii iunie.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate 40 de miliarde de lei. Ulterior, premierul Mihai Tudose a declarat ca Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza, iar ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, va face o analiza privind modul cum este gestionat acest fond.

Pâna la urma Pilonul II pensii nu a mai fost desfiintat, dar nivelul contributiilor a fost redus de la 5,1% la 3,7%, desi era prevazut sa ajunga la 6% înca din 2016.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a explicat, la sfârsitul lunii octombrie, ca în ceea ce priveste Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contributiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizata din cauza întoarcerii sarcinii fiscale, în conditiile în care salariile pe brut cresc cu 20%, dar în suma nominala, cât a fost virat anul acesta catre Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat si anul viitor.

În schimb, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a precizat, într-un comunicat de presa, ca reducerea procentului de contributii la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de români.

"Reducerea în premiera a contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorarii la 6%, conform legii) transmite însa un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor românesti prin intermediul pietei de capital", se mentiona în comunicat.

RCA, de la tarife plafonate la tarife de referinta

Piata asigurarilor din România a fost dominata, în 2016, de criza asigurarilor auto obligatorii, declansata de transportatori din cauza cresterii exponentiale a tarifelor, criza care a dus la emiterea unei Ordonante de Guvern care prevedea plafonarea preturilor RCA pe o perioada de sase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016. În acest an, Autoritatea a decis ca nu mai era nevoie de o prelungire a acestora, drept pentru care a hotarât trecerea la tarife de referinta.

"Mesajul nostru este neîndoielnic: nu trebuie si nu putem, dar nici nu ne vom întoarce la situatia de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fara legatura cu profilul de risc sau high risc", declara, la începutul lunii februarie, presedintele de atunci al ASF, Misu Negritoiu.

Tarifele de referinta la RCA au intrat în vigoare începând din a doua parte a lunii mai, dupa ce perioada de plafonare s-a încheiat.

De asemenea, pe 12 iulie a intrat în vigoare Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, tariful de referinta, o institutie cu noi roluri si responsabilitati - BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat si decontarea directa fiind printre cele mai importante repere ale legii.

La începutul lunii noiembrie, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Cornel Coca Constantinescu, declara ca Legea RCA este bine facuta si nu vor exista cresteri ale tarifelor în perioada viitoare. De asemenea, acesta a precizat ca, în prezent, nu exista clienti cu risc ridicat si ca problema nu era data exclusiv de catre acestia înainte de modificarea legii.

Un nou presedinte pentru ASF

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a fost schimbat din functie în prima parte a anului, în locul sau fiind numit Leonardo Badea.

La începutul lunii mai, cu putin timp înainte de a fi revocat, Negritoiu declara ca va actiona pe orice cale pentru a demonstra ca o eventuala decizie de revocare a sa din functie este ilegala.

"Prefer sa ies scos de politicieni decât sa ies scos de DNA. Alternativa, daca nu faceam asta, era sa ma scoata ceilalti. Asa ma duc linistit. Mi-am facut treaba", a declarat Negritoiu.

Acesta a si fost revocat de catre Parlament pe data de 11 mai, iar în locul lui a fost numit deputatul PSD Leonardo Badea. Ovidiu Razvan Wlassopol a fost ales prim-vicepresedinte al ASF, membru executiv.

 

Sursa: Agerpress