Kaspersky: A crescut semnificativ numărul celor vizați de programele care fură parole

Data publicarii: 26-07-2019 | IT&C
Folosirea de programe malware create special pentru a obține datele digitale ale utilizatorilor a devenit un trend important în acest an, cu o creștere semnificativă. Potrivit datelor Kaspersky, numărul utilizatorilor vizați de aceste programe a crescut de la aproape 600.000 în prima jumătate a anului 2018, la peste 940.000, pe parcursul aceluiași interval din 2019.

Programele PSW care fură parole reprezintă una dintre cele mai importante și mai eficiente arme din trusa infractorilor cibernetici. Acest tip de programe sunt create pentru a fura datele utilizatorilor direct din browser, folosind diferite metode și bazându-se pe faptul că acest tip de informații sensibile include detalii de acces la conturi online, informații financiare, parole salvate și rubrici autocompletate și salvate cu datele de card.

Mai mult, sunt și tipuri de malware dedicate pentru furtul de cookies din browser, dar și a fișierelor din aplicații și servicii de mesagerie.

„Computerele moderne sunt din ce în ce mai active online și, evident, depind de Internet pentru a îndeplini multe dintre sarcinile lor zilnice”, spune Alexander Eremin, security researcher la Kaspersky. „Acest lucru face ca profilurile lor digitale să fie tot mai pline cu date care le fac o țintă atractivă pentru infractori, pentru că ar putea obține bani din ele. Păstrând parolele și datele de autentificare în siguranță, utilizatorii pot folosi serviciile online cu încrederea că informațiile lor nu vor fi puse în pericol. Acest lucru ar trebui să fie dublat de instalarea unei soluții de securitate, pentru mai multă siguranță.”

Ținând cont de toate aceste lucruri, Kaspersky le recomandă utilizatorilor de internet să încerce pe cât posibil să nu dezvăluie parolele și informațiile personale nici măcar prietenilor sau membrilor familiei, să nu posteze asemenea informații pe rețelele de socializare și să instaleze mereu cele mai nou actualizări de securitate disponibile pentru sistemele de operare și pentru programele pe care le folosesc zi de zi.