Companiile sunt nemulțumite de procesul de aplicare al facilităților fiscale în construcții

Data publicarii: 23-08-2019 | Economie
Potrivit unui sondaj efectuat recent de către PwC România, peste 64% din companiile românești consideră ca fiind extrem de greoi procesul de aplicare al facilităților fiscale din sectorul construcțiilor. Din punct de vedere al oamenilor de afaceri, principalele motive invocate pentru aceste nemulțumiri sunt legate de neclaritatea prevederilor legale referitoare la modul de calcul al cifrei de afaceri, una dintre condițiile obligatorii pentru acordarea facilităților către angajați.

Mai mult, peste 59% dintre respondenți se arată îngrijorați cu privire la creșterea costurilor și eventuale pierderi de profitabilitate ca urmare a dificultăților întâmpinate la întrunirea condițiilor impuse de legislația ambiguă. 24% dintre ei menționează inclusiv pierderi de personal.

„Punerea în practică a facilităților fiscale pentru angajații din domeniul construcțiilor continuă să le ridice probleme companiilor. Deși au fost amendate în vara acestui an, prevederile din OUG 114 au fost redactate inițial atât de neclar și fără să acopere o mulțime de situații din practică, încât modificările ulterioare nu au reușit să aducă o rezolvare deplină”, spune Daniel Anghel, Partener și Liderul departamentul de servicii fiscale și juridice, PwC România.

Facilitățile fiscale pentru sectorul construcțiilor dezbătute cu ocazia acestui studiu au fost introduse inițial prin Ordonanța de Urgență 114 și modificate în acest an tot prin Ordonanță de Urgență (OUG 43/2019). În acest sens, începând cu data de 21 iulie 2019, în cadrul domeniului construcțiilor au fost introduse trei noi coduri CAEN cât și noi reguli de calcul al cifrei de afaceri. Beneficiază de facilități fiscale doar companiile care îndeplinesc condiția de 80% venituri din activități în construcții, o cifră considerată nerealistă și mult prea mare pentru majoritatea respondenților.

“Există cazuri în care simpla desfășurare a unei activități secundare în baza unuia dintre respectivele coduri CAEN obligă companiile la garantarea salariului minim de 3.000 lei pentru absolut toți angajații. Consecința pentru aceste societăți este majorarea costurilor cu până la 44% față de anul 2018”, precizează Daniel Anghel.