Infractorii cibernetici s-au folosit de peste 50.000 de manuale și materiale școlare pentru a ascunde malware

Data publicarii: 17-09-2019 | IT&C
Experții Kaspersky au descoperit în ultimul an, nu mai puțin de 53.531 de fișiere infectate deghizate în materiale școlare precum eseuri și manuale destinate elevilor și studenților. Aceste fișiere au fost utilizate în perioada august 2018 - iulie 2019 pentru a iniția peste 356.000 de atacuri asupra a 104.000 utilizatori. Deși cifrele sunt în continuare mari, experții au observat o scădere semnificativă în aceasta perioadă, scădere cu 21% comparativ cu cifrele măsurate în anul precedent. Cifrele de mai sus fac parte din raportul „Înapoi la școală” publicat de Kaspersky.

Acest tip de atacuri sunt facilitate și de nevoia esențială a tinerilor de a avea acces la manuale și materiale didactice. Cea mai mare parte dintre aceștia utilizează materiale digitale,fie din motive practice ori din rațiuni economice, prețul total al manualelor fiind unul ridicat în raport cu bugetul mediu al unei familii. Majoritatea manualelor și a materialelor didactice auxiliare pot fi găsite online și sunt descărcate de pe situri pirat, forumuri sau grupuri social media, de multe ori fără a putea fi verificate. Atacatorii profită de această tendință pentru a distribui malware.

În ultimul an s-au înregistrat 17.755 de amenințări ascunse sub forma unor cărți pentru studenți, cel mai des întâlnite documente false fiind create sub forma unor manuale de limba engleză. Restul de 35.776 de amenințări au fost deghizate sub forma unor eseuri și lucrări științifice pe diferite teme, cel mai popular malware ascuns în acestea fiind un fișier de tip vierme cu o vechime de opt ani.

„Studenții care încearcă să evite plata pentru manuale și alte materiale educaționale creează o oportunitate de nerefuzat pentru infractorii cibernetici. Acest lucru se transformă într-o problemă serioasă pentru organismele educaționale, întrucât odată ce este infectat un computer din rețeaua școlară, se poate răspândi cu ușurință la celelalte dispozitive. Nu toate școlile sunt pregătite să aibă o reacție eficientă la incidente, deoarece organizațiile educaționale sunt considerate o țintă tipică pentru fraudatori, iar atacatorii folosesc orice oportunitate ivită. În acest context. măsurile de precauție sunt vitale pentru astfel de organizații ", a declarat Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky.