Opinie Deloitte: Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi pana cand poti sa depui cererea de rambursare

Data publicarii: 22-09-2019 | Economie
Firmele românești care au realizat importuri sau au achiziționat bunuri ori servicii din alte state membre ale Uniunii Europene pot solicita recuperarea TVA-ului plătit în celelalte țări în anumite condiții. Pentru taxele achitate în anul 2018, termenul de depunere al cererilor de solicitare a rambursării este 30 septembrie 2019.

În România, orice persoană impozabilă stabilită local poate cere și ulterior obține rambursarea TVA aferentă achizițiilor și importurilor efectuate în celelalte state membre ale Uniunii. SIngura condiție pe care solicitantul trebuie să o îndeplinească este să fi efectuat operațiuni care dau drept de deducere a TVA. Evident, solicitantul trebuie să fie stabilit în România și nu în statul în care a efectuat plățile respective.

Perioada pentru care se poate solicita rambursarea taxelor este cuprinsă între trei luni și un an în vreme ce termenul de soluționare al cererii de rambursare variază între 4 și 8 luni de la data în care statul membru de rambursare primește cererea. De asemenea, în cazul în care cererea de rambursare vizează o perioadă mai mică de 1 an și mai mare de trei luni, cuantumul TVA pentru care se dorește rambursarea nu poate fi mai mic de 400 de Euro. Pentru o perioadă de 1 an sau perioada rămasă dintr-un an, suma trebuie să fie mai mare de 50 de Euro.

În cazul în care sunt îndeplinite toate condițiile, solicitanții pot depune cererea de rambursare în format digital până la data de 30 septembrie 2019. Pentru depunerea cererii se va utiliza portalul electronic pus la dispoziție de autoritatea fiscală din România care va transmite cererea statului membru de la care se solicită restituirea. Aplicantul va primi o confirmare de primire din partea autorității fiscale locale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: