Creștere salarială peste estimări în companiile mari din mediul privat în acest an

Data publicarii: 24-10-2019 | Economie
Potrivit studiului salarial payWell 2019 realizat de PwC România, salarii brute din mediul privat au crescut în medie cu 9,4% în acest an, semnificativ mai mult decât procentul de doar 4,6% estimat anul trecut. Mai mult, pentru anul următor, se estimează de asemenea o creștere substanțială de cel puțin 5,7%.

Potrivit studiului mai sus amintit, cea mai mare creștere a salariilor în acest an, una de 14%, s-a înregistrat în sectorul hotelier. Majorări substanțiale, peste medie, au fost înregistrate în sectoare precum industria +11%, leasing +10% sau retail +10%. Conform PwC, ca urmare a studiului PayWell, salariul mediu brut înregistrat în cadrul companiilor participante a crescut în anul 2019 la 5941 de lei, cu peste 500 de lei comparativ cu nivelul din anul 2018 (5428 lei).

În ceea ce privește categoriile de angajați, observăm o creștere semnificativă și accelerată a salariilor personalului necalificat sau puțin calificat, precum muncitorii și operatorii, care au beneficiat de indexări care depășesc în medie 10%. Salariile managerilor au stagnat în comparație cu anul trecut în vreme ce creșterile cele mai mici, de doar 5% s-au înregistrat în rândurile celor angajați ca personal administrativ sau tehnicieni.

”Observăm că majorarea salarială a fost în 2019 superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în Paywell, fiind influențată în principal de deficitul de forță de muncă, dar și de evoluția din sectorul public și de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de circa 50% care au avut loc în sectorul public începând din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii și mari, și salariul mediu pe țară a coborât de la 1,4 la 1,16 în această perioadă. În acest context, companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajați și a deficitului forței de muncă ce s-a acutizat în ultimii ani”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Cât privește beneficiile acordate angajaților, în top continuă să se afle bonurile de masă sau zilele suplimentare de concediu.

”Angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor devenite tradiționale. De exemplu, sunt cerute mai mult facilitățile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasă. Având în vedere că piața forței de muncă este din ce în ce mai competitivă, angajatorii sunt tot mai preocupați să dezvolte pachete diverse de beneficii și un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferați sau pentru a-și reține angajații. Atenția sporită acordată programelor de beneficii pentru diferențiere este un semn al sofisticării pieței muncii odată cu creșterea standardului de viață. Această tendință va continua în anii următori, cu potențial de accelerare dacă legislația fiscală va încuraja mai mult promovarea anumitor beneficia, care pot avea și impact social pozitiv (asigurări de sănătate, planuri de pensii etc.)”, a arătat Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: