Punct de vedere EY: Invitație la conformare voluntară sau ultima șansă de evitare a impozitării cu 16%

Data publicarii: 29-10-2019 | Economie
Din ce în ce mai des în ultima perioadă, contribuabilii sunt sau au devenit subiect al controalelor fiscale. Nu mai puțin de 500 de persoane fizice au fost verificate de autorități de la începutul anului 2018 și până în prezent.

În mod constant, apar noi elemente în vederea reglementării acestui domeniu, atât din contextul social și politic local cât și din cel internațional. Mai mult, autoritățile din România au în vedere dezvoltarea unei aplicații care să permită identificarea rapidă a persoanelor fizice cu risc fiscal ridicat.

„Există o multitudine de reforme internaționale privind obligația instituțiilor financiare de raportare către autorități a informațiilor referitoare la rezidenții proprii, iar la nivelul Uniunii Europene au fost elaborate diverse directive privind schimbul automat de informații între autoritățile fiscale, cooperarea administrativă în ceea ce privește accesul autorităților fiscale la informațiile privind combaterea spălării banilor etc” spune Mihaela Mitroi, partener, Asistență Fiscală și Juridică, EY România, lider al activității de consultanță fiscală și juridică în clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrală și de Sud-Est și Asia Centrală (CESA) și Corina Mîndoiu, Partener Asociat Asistență Fiscală și Juridică EY România.

În scopul verificării persoanelor fizice, în România, a fost înființată în anul 2011 Direcția Generală de Control Venituri Persoane Fizice. Potrivit procesului inițial de selecție, persoanele fizice care pot deveni în primul rând subiect de control sunt persoanele fizice ce achizitioneaza bunuri sau imobile în valoare de cel puțin 70.000 euro, persoanele fizice ce dețin depozite bancare de cel puțin 150.000 lei/an, cele care au achiziționat autoturisme mai scumpe de 25.000 de euro respectiv asociații/acționarii care au împrumutat firme cu cel puțin 200.000 lei.

„Totuși, Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 din 31 iulie 2019, privind instituirea unor facilități fiscale, recent publicată, încurajează din punctul nostru de vedere conformarea voluntară a persoanelor fizice. Concret, persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2018 ar avea obligații principale restante administrate de ANAF pot beneficia de anularea dobânzilor, a penalităților și tuturor accesoriilor aferente acestor datorii principale. Atenție, însă, orice demers din partea persoanei fizice în acest sens trebuie realizat până la data de 15 decembrie 2019. Procedura de aplicare a acestei Ordonanțe, care trebuia să fie aprobată în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a acesteia, a fost, până la urmă, aprobată prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 3126/2019, în vigoare din data de 27 septembrie 2019” spun cele două semnatare ale opiniei publicate de către EY România.

Pentru persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile pe de altă parte, se recomandă declararea lor imediată, până la termenul de 15 decembrie. Acest demers i-ar ajuta să intre sub incidența ultimei Ordonanțe de Urgență. O ordonanță similară fiind improbabil de preconizat în viitorul apropiat. Cei care amână declararea veniturilor, în cazul în care vor fi identificate după sfârșitul acestui an, vor suporta rigorile legii fără a beneficia și de concesii sau alt fel de oferte financiare benefice din partea ANAF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: