Peste 100 de milioane de atacuri împotriva dispozitivelor inteligente în prima jumătate a anului

Data publicarii: 29-10-2019 | IT&C
În primele șase luni ale anului, Kaspersky a identificat prin intermediul „borcanelor cu miere” (honeypots) nu mai puțin de 105 milioane de atacuri asupra dispozitivelor mobile inteligente și dispozitivelor IOT, atacuri ce au provenit de la 276.000 de IP-uri unice. Honeypots reprezintă copii virtuale ale diferitelor dispozitive şi aplicaţii conectate la Internet.

Dacă e să facem o comparaţie, în prima jumătate a anului 2018, Kaspersky a descoperit doar 12 milioane de astfel de atacuri provenind de la 69.000 de adrese IP diferite. Prin urmare, numărul de atacuri a crescut considerabil, răufăcătorii profitând şi de securitatea slabă a produselor IOT, una care permite infractorilor cibernetici preluarea controlului acestora şi transformarea lor în surse de profit prin intermediul botneturilor IOT care pot fi monetizaţi.

Pe măsură ce oamenii sunt tot mai mult înconjurați de dispozitive inteligente, asistăm la intensificarea atacurilor IoT”, explică Dan Demeter, security researcher la Kaspersky. „Judecând după numărul extins de atacuri și persistența infractorilor, putem spune că IoT este o zonă fructuoasă pentru atacatori, care folosesc chiar și cele mai primitive metode, cum ar fi ghicirea parolelor și a variantelor de autentificare. Acest lucru este mult mai ușor decât s-ar putea crede: de cele mai multe ori, cele mai frecvente combinații sunt de obicei „suport / suport”, urmate de „admin / admin”, „default / default”. Este foarte ușor de schimbat parola implicită, așa că le recomandăm tuturor să facă acest pas simplu către securizarea dispozitivelor inteligente.”

Cercetătorii Kaspersky au reuşit şi să localizeze regiunile aflate în topul surselor de infectare în primele şase luni ale acestui an. Pe primul loc în acest top negativ se află China cu 30% dintre atacuri provenind din această ţară. China este urmată de Brazilia, cu 19% şi Egipt cu 12%. Anul trecut spre exemplu, Brazilia era cea care conducea topul atacurilor, cu 28%, procentul revenind Chinei, care se afla pe locul al doilea, fiind de doar 14%. În anul 2018, podiumul a fost completat de Japonia cu 11%.

Pentru protejarea viitoare a dispozitivelor dumneavoastră, Kaspersky recomandă instalarea frecventă a celor mai noi actualizări hardware şi software, actualizarea parolelor şi mai ales, schimbarea celor iniţiale primite odată cu achiziţionarea dispozitivelor. În fine, se recomandă de asemenea restricţionarea dispozitivelor IOT, mai precis accesului acestora la reţea, prin utilizarea unor echipamente VPN locale.