Activitatea frauduloasa online creste in aceasta perioada, in contextul unei sarbatori originare din China

Data publicarii: 14-11-2019 | IT&C
Cercetătorii Kaspersky au observat o creștere semnificativă a numărului de activități frauduloase în domeniul comerțului electronic într-o perioadă în care s-au înregistrat creșteri importante în cadrul vânzărilor din zonele asiatice. Creșterea a avut loc la 11 noiembrie, cu ocazia Zilei Persoanelor Singure, o sărbătoare care își are originile în China dar care a devenit relevantă pentru utilizatorii eCommerce din întreaga lume. A fost o perioadă marcată de promoții majore în toate sectoarele de comerț, promoții binevenite în întreaga lume dar care în același timp pot fi exploatate de escrocii care țintesc consumatorii.

S-au detectat în mod special atacuri de tip phishing. Anul trecut, numărul de astfel de atacuri a crescut în preajma sărbătorii celor singuri, de la 350.000 a peste 950.000 pe zi. Sunt de așteptat cifre similare, poate chiar mai mari și pentru acest an.

„Deși Ziua Persoanelor Sigure este un bun moment pentru a face cumpărături, deoarece reducerile și promoțiile sunt intens promovate, aceasta este și un moment de vârf pentru autorii de mesaje phishing și spam”, spune Andrey Kostin, security researcher la Kaspersky. „Infractorii devin mai activi în această perioadă. În căutarea de reduceri mari și oferte limitate, oamenii își pierd vigilența și sunt mai puțin susceptibili să distingă un site web de phishing de unul legitim. Totuși, astfel de lucruri nu ar trebui să fie un obstacol pentru cei care vânează cele mai bune oferte acum. Utilizatorii nu au de ce să-și facă griji dacă respectă măsurile de bază de securitate cibernetică.”

Pentru prevenirea problemelor cauzate de atacurile escrocilor, profesioniștii Kaspersky recomandă utilizatorilor din întreaga lume să verifice întotdeauna proveniența linkurilor cu oferte excelente și, accesarea paginilor căutate doar prin intermediul siturilor legitime și nu urmând linkurile postate online sau primite nesolicitate în căsuța de poștă electronică. De asemenea se recomandă utilizarea unor soluții de securitate dotate cu tehnologii antiphishing și achiziționarea de produse online doar din marketplace-urile oficiale. Parolele trebuie de asemenea diversificate, astfel încât escrocilor să le fie aproape imposibil să acceseze mai multe platforme personalizate în cazul în care reușesc să fure parola prin intermediul unei pagini de phishing.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: