Saxo Bank - coronavirus: acesta este momentul în care firmele ar trebui să se reunească și să ia decizii îndrăznețe

Data publicarii: 03-03-2020 | Bursa
Se pot observa în ultima perioadă câteva tendințe îngrijorătoare pe piețele financiare globale. Răspândirea în ritm alert a coronavirusului generează panică pe piețe dezvăluind în același timp fondul fragil pe care este fundamentată economia globală. Astfel, potrivit lui Kim Fournais, CEO și fondator Saxo Bank, coronavirusul poate fi scânteia care să declanșeze avalanșa.

„Am fost mult timp parte a celui mai mare experiment de politică monetară din istorie. Cu băncile centrale care încearcă din ce în ce mai mult să stimuleze economia, ne confruntăm cu unul dintre cele mai paradoxale și periculoase fenomene pe care le-am experimentat în cariera mea, lucrând cu piețele financiare: ratele negative ale dobânzilor” spune Kim.

Potrivit acestuia, până nu demult, la suprafață cel puțin, situația părea promițătoare. E un optimism asumat, cauzat în principal de creșterea piețelor dar și a profiturilor, în special a administratorilor de pensii precum și ca urmare a dobânzilor mici care au susținut persoanele cu venituri mici care aveau nevoie de credite.

Pe de altă parte, Kim Fournais este de părere că creșterea riscului este uriașă în acest moment. „Ratele negative ale dobânzilor modifică fluxurile de capital și cresc riscul. În unele țări, plătiți pentru a deține economii și pentru a vă împrumuta. Stimulente naturale, sănătoase și raționale se transformă în ceva periculos, pedepsind un comportament optim și răsplătind asumarea excesivă a riscurilor”, spune el.

„Desigur, mulți apelează și la produse de investiții care au obținut istoric un profit bun. Aceasta are tendința de a deveni auto-consolidare - cel puțin pentru o perioadă. Dar banii se duc pe piețe în creștere care nu sunt neapărat susținute de creștere și productivitate. De fapt, fenomenul este numit depresiv TINA - nu există nicio alternativă”, conchide acesta.

Analistul este de părere că acest moment bun de încredere în piețele de capital trebuie să se încheie la un moment dat, lucru care va avea efecte negative asupra tuturor. În acest sens, dă exemplul Japoniei, a cărei piață și-a atins apogeul la începutul anilor 1990 numai pentru a ajunge în prezent să valoreze jumătate din valoarea raportată în acea perioadă. Prin urmare, „acesta este și momentul în care societățile ar trebui să se reunească și să ia decizii îndrăznețe pe termen lung, pentru a ne consolida productivitatea și pentru a sprijini creșterea”, concluzionează Kim.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: