Saxo Bank: Coronavirusul și trei principale scenarii de trading pe burse

Data publicarii: 09-03-2020 | Bursa
Impactul pe care noul virus gripal de tip coronavirus l-a avut în lume și mai ales asupra economiilor a fost unul cât se poate de major, panica stârnită în jurul contaminării și a consecințelor date de aceasta fiind în creștere.

Cât privește impactul acestuia asupra burselor și a tranzacțiilor care au loc pe principalele piețe, John Hardy, director de strategie FX la Saxo Bank, ne propune trei scenarii posibile. Care crede el că poate fi impactul direct al COVID-19?

Scenariul 1
În acest scenariu, John Hardy prevede în cel mai bun caz, o formă în V întârziată. Potrivit acestuia, cel mai bun caz implică o recesiune economică globală cu perturbări semnificative suplimentare în trimestrele doi și trei ale anului. Totodată, eforturile depuse pentru a păstra în carantină pe cei contagioși și de a menține situația sub control, pot încetini semnificativ evooluția epidemiei, fiind de așteptat ca aceasta să depășească punctul critic în cele din urmă.

Scenariul 2
Scenariul al doilea prevede un caz de bază cu o redresare în formă de U. John Hardy prevede de această dată un scenariu în care carantina impusă oficial și autocarantina în care se angajează oamenii (decizia de a reduce activitatea publică ori de a nu mai merge în vacanțe) generează o recesiune accentuată, mai gravă, deosebită de orice alt eveniment de acest gen petrecut de la Marea Recesiune încoace.

Scenariul 3
Cel mai rău caz prevăzut de analistul Saxo Bank este o recesiune în formă de L. „Nu ne dorim să ajungem acolo” spune Hardy, „dar cel mai rău caz este unul în care PIB-ul global intră într-o scădere fără precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace, deoarece răspândirea globală a coronavirusului face dificilă ridicarea regulilor de carantină căci temerile legate de reinfectare continuă din cauza răspândirii virusului la nivel mondial, iar acest lucru înseamnă că reluarea activității comerciale obișnuite generează temeri noi legate de epidemie” conchide el.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: