Deloitte prevede o explozie a telefoanelor inteligente cu procesoare AI pentru anul 2020

Data publicarii: 18-03-2020 | IT&C
Potrivit ultimelor previziuni Deloitte, peste 750 de milioane de cipuri AI incorporate în telefoanele inteligente vor fi vândute în acest an, generând un venit global de peste 2,6 miliarde de dolari americani.

Cipurile AI (inteligență artificială) pot accelera unele funcții ale aparatelor care implică machine learning asigurând o gamă largă de funcționalități precum recunoaștere facială, biometrie, orice este legat de realitatea augumentată sau virtuală, recunoaștere și asistență vocală, filtre de imagine, traduceri ori îmbunătățiri ale fotografiilor. Potrivit studiului Deloitte, utilizarea cipurilor cu inteligență artificială va elimina în mare parte dependența utilizatorului fațăde o conexiune permanentă la Internet ajustând în același timp dispozitivele mobile astfel încât acestea să funcționeze mai bine utilizând mai puțină energie.

„România urmează tendințele globale, iar folosirea soluțiilor tehnologice este un subiect evidențiat deseori atât în sectorul privat, cât și în cel public. Țara noastră ar putea fi printre primele care vor folosi smartphone-uri cu cipuri AI încorporate, având în vedere creșterea pieței locale de dispozitive mobile premium. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură tendințele globale în tehnologie vor fi afectate de coronavirus, ale cărui efecte variază de la anularea evenimentelor importante de specialitate, cum ar fi Mobile World Congress din Barcelona, până la încetinirea producției în China, țară care rămâne un furnizor important pentru piața mondială de tehnologie”, a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

În același timp, dispozitivele mobile care vor avea incorporate cipuri AI vor avea un grad de securitate îmbunătățit, confidențialitate asigurată dar și prețuri mai bune pentru clienți. Studiul Deloitte estimează că până la sfârșitul acestui an va crește semnificativ și nivelul vânzărilor de roboți către companii, dispozitive moderne din care peste 50% vor fi utilizate pentru a oferi asistență angajaților în desfășurarea unor activități specifice muncii lor. Potrivit aceluiași studiu, vânzările de roboți industriali vor înregistra o creștere de cel puțin zece procente în ceea ce rivește numărul de unități vândute în acest an. În prezent, piața de roboți industriali este dominată de China, unde în 2018 s-au vândut 154.000 de unități (36% din cererea globală), țară urmată de Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud.