Punct de vedere EY: Comisia Europeana demareaza procesul de revizuire a Directivei privind raportarea nefinanciara

Data publicarii: 23-03-2020 | Finante-Banci
Comisia Europeană s-a angajat în acest an să revizuiască directiva privind neraportarea financiară, măsură ce face parte din inițiativa de consolidare a strategiei pentru investiții sustenabile. Astfel, la data de 20 februarie, a fost lansată o consultare publică pentru reviziurea acestei directive, părțile interesate având posibilitatea dea-și transmite opiniile cu privire la conțintul legii și la potențialele modificări prin intermediul unui chestionar online disponibil până cel târziu la data de 14 mai.

„Obiectivul acestei directive este să pună bazele unui nou model de raportare corporativă, care să completeze transparența financiară cu alte informații necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performanței și poziției companiei, precum și impactului activității acesteia în societate, companiile fiind încurajate să integreze sustenabilitatea drept element cheie al strategiei de business” spune Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România.

Prin urmare, începând cu anul 2020, toate companiile cu cel puțin 500 de angajați, fie ele publice sau private, sunt obligate să raporteze informații nefinanciare pentru exercițiul financiar precedent (anul 2019) privind ce puțin aspectele de mediu, socialesau personale, respectarea drepturilor omului dar și în ceea ceprivește combaterea corupției.

Toate aceste informații pot fi prezentate în două moduri. În primul rând acestea pot fi prezentate sub forma unei declarații nefinanciare anexată la raportul administratorului în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar. În al doilea rând ele pot fi prezentate sub forma unui raport separat, raport de sustenabilitate care să fie depus în maxim șase luni de la data bilanțului pe site-ul entității.

De ce dorește Comisia Europeană reviziurea acestei Directive? Ei bine, potrivit Laurei Ciobanu, „conform ultimelor evaluări și studii realizate, Comisia a concluzionat că informațiile raportate nu detaliază corect sau suficient impactul aspectelor nefinanciare asupra companiilor și nici impactul pe care companiile îl au asupra societății și a mediului înconjurător. De asemenea, cerințele de raportare ale directivei nu sunt suficient de detaliate, sunt dificil de aplicat și nu se aplică unor societăți de la care utilizatorii au nevoie de informații”.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: