Pandemia va duce la o distrugere enormă a capitalului și la șomaj structural: analiză T2 Saxo Bank

Data publicarii: 09-04-2020 | Economie
„Piața globală de creștere din 2009-2020, cea mai lungă din istorie, tocmai a murit de coronavirus” spune Steen Jakobsen, CIO la Saxo Bank. Potrivit acestuia, virusul Covid-19 este catalizatorul care ăn această perioadă ne-a dovedit cât de fragil este sistemul nostru financiar și odată cu el, economia globală.

În opinia sa, în urma pandemiei au apărut trei impulsuri maojre la nivel macroeconomic: un război al petrolului care a forțat prețurile la minime istorice, un șoc al cererii globale și încă un șoc global la nivelul ofertelor. Sepreconizează că evoluția economiei va condce în cele din urmă la șomaj structural și la distrugerea capitalului.

„În cei peste 30 de ani de când practic această meserie nu am văzut niciodată trei lovituri simultane în economie” spune Jakobsen. „Îmi amintesc din nou de 2008, când evenimente mici, precum BNP Paribas care și-a închis fondul cu randament ridicat, Bear Stearns care a închis răscumpărări pe fondurile sale speculative în 2007 și, în cele din urmă, eșecul Lehman Brothers, au catapultat piețele într-o prăbușire intermitentă, sistemică care a perturbat rapid și contextul economic” continuă el.

Perturbările cu care se confruntă economia în prezent a eclipsat deja complet haosul din 2008, crede analistul. Unele piețe se mișcă în sus și în jos într-o zi mai mult decât o făceau până acum într-un an întreg, piețe în creștere și scădere putând apărea chiar în aceeași săptămână. E un comportament fără precedent care reflectă lipsa de lichiditate a piețelor după ce au suferit aceste triple șocuri amintite mai sus.

„Volatilitatea este un simptom al celui mai rău coșmar al traderilor și al producătorilor de piață: atunci când prețurile devin „discontinue” sau se decalează agresiv de la un preț la altul, precum un avion care intră în goluri de aer. Marja de licitație trece de la un traseu ordonat precum 5-10, 6-11, 4-9 la un salt de la 5-10 la 25-35 la 45 bid - dar unde e oferta? 70? 90? Acest lucru testează sistemele de tranzacționare cu privire la haosul intrărilor. Dar, și mai important, forțează mulți investitori financiari să reducă, întrucât schimbările la profituri și pierderi devin prea violente, iar contrapartidele trimit o rafală de apeluri în marjă”, adaugă Jakobsen.

Atunci când panica se va reduce, pe de ală parte, analistul prevede apariția mantrei „cash is king”, o perioadă în care investitorii, băncile și fondurile trec rapid prin scăderi dramatice ale prețurilor activelor și prin variații ample ale corelațiilor între portofolii cu schimbări majore în profituri și pierderi.