Eugene Kaspersky: atacuri cibernetice asupra spitalelor in timpul pandemiei, asemanatoare atacurilor teroriste

Data publicarii: 04-05-2020 | IT&C
Eugene Kaspersky, fondatorul și CEO-ul Kaspersky, Costin Raiu, Directorul Echipei Globale de Cercetare și Analiză Kaspersky și Yuri Namestnikov, șeful echipei de cercetare și analiză globală Rusia, au discutat în cadrul unei conferințe de presă online despre implicațiile pe care le are securitatea și atacurile cibernetice în contextul pandemiei de Covid-19.

Potrivit lui Eugene Kaspersky, atacurile cibernetice asupra spitalelor pe timp de pandemie nu sunt cu nimic diferite de atacurile teroriste, cei atacați fiind chiar cei care se străduiesc să protejeze umanitatea de criza coronavirusului, adică personalul medical. Mai mult, fondatorul Kaspersky nu crede că măsurile de distanțare socială impuse în întreaga lume vor avea vreun impact asupra securității cibernetice.

“Cel mai probabil, atacatorii cibernetici vor rămâne activi. Ei sunt oricum obișnuiți să lucreze de acasă iar circumstanțele lor nu s-au schimbat drastic. Vor continua să încerce să atace companiile și persoanele fizice și este de datoria noastră să continuăm să ne apărăm clienții. Orice atac efectuat asupra unui spital în acest moment poate fi considerat drept echivalentul unui atac terorist” spune acesta.

De asemenea, Costin Raiu este de părere că indivizii rău intenționați care atacă instituții de sănătate ar trebui pedepsiți. “Mesajul trebuie să fie unul clar pentru atacatorii cibernetici și anume faptul că orice persoană care acționează împotriva instituțiilor medicale va fi urmărită de autorități și companii de securitate cibernetică cum este a noastră, pentru a ne asigura că este adusă în instanță” a declarat acesta.

“Personalul din spitale trebuie, firesc, să se concentreze asupra îngrijirii pacienților și salvării de vieți. În mod obișnuit, acesta nu este neapărat preocupat de actualizarea sistemelor IT. Se poate, așadar, să-și gestioneze și să prioritizeze resursele în mod diferit și dacă trebuie să aleagă între investiția în soluții de securitate cibernetică sau achiziționarea de echipament medical, alegerea este una evidentă”, conchide Costin.

Potrivit experților Kaspersky, problema de mai sus este una majoră în contextul în care în ultimele luni, s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri oportuniste sau planificate pe toate planurile, crescând de asemenea și numărul campaniilor de phishing care furnizau sfaturi false legate de coronavirus. “Vedem o răspândire a mesajelor legate de COVID-19, care îi îndeamnă pe oameni să deschidă link-uri sau atașamente dăunătoare, care descarcă malware. Am observat o creștere de 43% a acestui tip de atacuri, între ianuarie și martie 2020” spune Yuri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: