PwC: 70% dintre directorii financiari susțin că pot oferi siguranță la locul de muncă, însă doar 50% cred că pot gestiona moralul angajaților

Data publicarii: 03-06-2020 | HR/Cariere
PwC a realizat un sondaj în perioada 4 - 10 mai la care au participat 867 de directori financiari din 24 de țări de pe toate continentele precum Africa de Sud, Brazilia, China, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Mexic, Olanda, Suedia, Elveția, Turcia sau Vietnam. Potrivit acestui studiu, peste două treimi din respondenți s-au arătat foarte încrezători în capacitatea lor de a îndeplini așteptările angajaților și ale clienților în ceea ce privește măsurile de siguranță și protecție care au devenit atât de importante în ultimele două - trei luni. Astfel, 70% dintre directorii financiari susțin că pot oferi un mediu de lucru sigur angajaților în vreme ce peste 75% dintre aceștia recunosc că pot răspunde și cerințelor de această natură ale clienților lor. Pe de altă parte, doar jumătate din respondenții participanți la studiu sunt de părere că au posibilitatea de a gestiona moralul angajaților și starea de bine a acestora.

”Pe măsură ce are loc relaxarea restricțiilor și revenirea la locurile de muncă, companiile se confruntă cu o serie de decizii care vizează siguranța angajaților și a clienților, adaptarea activității la noile reguli sociale și continuitatea afacerii într-un climat incert. Așa cum vedem din acest sondaj, organizațiile sunt în general convinse că măsurile pentru întoarcerea la locurile de muncă vor funcționa, însă au dificultăți să gestioneze moralul oamenilor, un factor care poate afecta productivitatea și, implicit, ritmul revenirii economice. Astfel, marea provocare pentru companii este să recâștige încrederea angajaților, consumatorilor, partenerilor de afaceri. Încrederea va fi cheia recuperării economice și va depinde de modul în care guvernele și liderii de afaceri vor reuși să gândească și să pună în aplicare planurile de relansare, după ce criza sanitară se va încheia”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Mai mult, 42% dintre directorii financiari sunt încrezători cu privire la viitor, ei considerând că organizațiile pe care le conduc pot reveni la modelul de business de dinaintea pandemiei în doar trei luni de la eradicarea acesteia. Sunt însă și aspecte mai puțin pozitive, mare parte din griji fiind mai degrabă de natură socială, 82% dintre respondenți admițînd faptul că e nevoie de interacțiune umană pentru a putea furniza produsele sau serviciile lor. Majoritatea dintre ei nu renunță însă la ideea muncii de acasă, cei mai pozitivi din acest punct de vedere fiind directorii financiari din țări precum Danemarca (72%), Germania (67%) sau Mexic (69%), potrivit cărora munca de la domiciliu poate deveni o soluție permanentă.

Cât privește viitorul financiar, 82% dintre directori se așteaptă la scăderi ale veniturilor sau a profiturilor în anul 2020. Probabil vor fi amânate în mare măsură și cheltuielile de capital în scopul investițiilor, 83% dintre respondenții la studiu anticipând acest lucru.