Opinie Deloitte: Declaratia unica – aspecte legate de amanarea termenului de depunere, de plata taxelor si de aplicarea bonificatiilor

Data publicarii: 03-06-2020 | Finante-Banci
Pentru a doua oară în acest an, persoanele fizice care sunt obligate să depună declarația unică beneficiază de păsuire din partea autorităților fiscale. Termenul de depunere al declarației și implicit termenul de plată a obligațiilor fiscale aferente a fost prelungit din nou. Mai mult, autoritățile ai reglementat și acordarea bonificațiilor pentru conformarea voluntară aferentă anului 2019. Ce se întâmplă însă cu cei care și-au achitat taxele fără a beneficia de bonificații.

Adoptată recent, Ordonanța de Urgență 69/2020 prevede atât prelungirea termenului de depunere a declarației de la 25 mai la 30 iunie cât și condițiile de acordare a bonificațiilor pentru cei care își îndeplinesc la timp obligațiile fiscale aferente anului trecut. Aceștia vor primi o bonificație de 5%din valoarea impozitului și a altor contribuții aferente anului 2019. De asemenea, aceștia se pot bucura de un plus de 5% care se adaugă bonificației inițiale în cazul în care își depun declarațiile unice prin mijloace electronice până la data limită prelungită prin ordonanța mai sus amintită. Aceeași ordonanță prevede faptul că începând cu anul următor, contribuabilii vor putea beneficia de bonificații de maximum 10% din impozitul pe venit anual, urmând ca detaliile cu privire la nivelul bonificației și a condițiilor care trebuie îndeplinite cât și procedura de acordare să fie publicate ulterior.

„Persoanele fizice care au depus declarația unică privind venitul realizat în anul 2019 până la introducerea noilor prevederi, respectiv 14 mai 2020 (indiferent de modalitatea de depunere), vor putea accesa bonificațiile, dacă respectă condițiile de acordare, prin completarea unei declarații rectificative. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să publice un nou formular al declarației unice, care să conțină toate aceste modificări legislative” scriu Simona Bădoiu, manager și Radu Derscariu director Global Employer Services, Deloitte România. În momentul completării declarației, contribuabilii își vor diminua valoarea obligațiilor fiscale datorate cu procentul aferent bonificațiilor.

Declarațiile rectificative, pentru cei care și-au depus declarațiile înainte de a fi anunțate bonificațiile, au ca rezultat sume pe care persoanele fizice în cauză trebuie să le recupereze de la stat prin restituire sau compensare, procedurile actuale fiind deocamdată greoaie și consumatoare de timp. „Pentru 2018, anul în care s-au mai acordat bonificații pentru contribuabili la depunerea declarației unice, acestea au fost înregistrate în sistemul informatic al ANAF ca datorii, pentru care s-au emis somații sau decizii de calcul accesorii, deși sumele respective nu erau datorate conform legii” conchid cei doi.