Opinie Deloitte: Decizie majora a CJUE cu privire la dreptul de deducere a TVA. Asteptam conformarea la nivel national

Data publicarii: Astazi, 25-06-2020 | Economie
O serie de contribuabili din România se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește obținerea dreptului de deducere a TVA din varii motive. Toți vor primi însă un ajutor nesperat din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a emis recent o decizie în cauza C-430/19 – C.F. SRL împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Unul dintre cele mai importante aspecte cuprinse în această decizie, de interes major pentru toți contribuabilii, este faptul că dreptul de deducere a TVA nu mai trebuie condiționat de prezentarea niciunui alt document adițional în afara facturii fiscale.

În cazul amintit mai sus, contribuabilului care a avut câștig de cauză i se refuzase în prealabil deducerea TVA pentru o serie de achiziții din cauza că autoritățile pretindeau un comportament inadecvat al furnizorilor, acestea solicitând reclamantului și prezentarea unor documente suplimentare în afara facturii fiscale, documente justificative pe care acesta nu le-a putut prezenta. Potrivit CJUE, pe de altă parte, dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat în lipsa unor alte documente atâta vreme cât solicitantul poate dovedi achiziția printr-o factură fiscală.

„Acesta este un subiect intens dezbătut în cadrul controalelor în România, abordarea inspectorilor fiscali din practică fiind aceea de a respinge dreptul de deducere dacă contribuabilul nu prezintă documente suplimentare pentru achizițiile sale”, spune Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice la Deloitte România. „Un alt aspect pozitiv al deciziei CJUE este acela că forul european se referă atât la achiziții de bunuri, cât și la achiziții de servicii. Precizarea este extrem de importantă având în vedere practica autorităților locale de a solicita în mod repetitiv documente justificative diverse pentru a proba existența anumitor prestări de servicii, care sunt analizate, de regulă, pe baza unor criterii subiective. În plus, de cele mai multe ori, inspectorii fiscali consideră că aceste documente sunt insuficiente”, continuă acesta.

Ca urmare a acestei ultime decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, autoritățile fiscale centrale ar trebui să ia o poziție fermă în această privință, poziție care să fie în linie cu ordinea juridică europeană.

„O atitudine fermă în această direcție din partea autorităților centrale, pe lângă faptul că ar crea un nivel de certitudine necesar atât contribuabililor, cât și administrației fiscale, stabilind premisele unei intrări în normalitate, ar elimina și anumite practici incorecte ale inspectorilor fiscali, des întâlnite în relația cu contribuabilii. Este vorba în mod special de plasarea în aceeași categorie a documentelor necesare justificării dreptului de deducere a cheltuielilor din perspectiva impozitului pe profit și a celor necesare în vederea justificării deducerii TVA, practică, evident, ilegală”, conchide Boeriu.