Studiu Deloitte: locuintele noi s-au scumpit in majoritatea statelor europene in 2019

Data publicarii: 23-07-2020 | Imobiliare
Potrivit studiului Deloitte Property Index realizat în 23 de țări europene, piața imobiliarelor a înregistrat o creștere constantă în ultima perioadă, în 20 dintre acestea înregistrându-se creșteri ale prețurilor locuințelor noi și doar în 3, ieftiniri. Majoritatea specialiștilor se așteptau ca acest trend să continue și în acest n însă calculele au fost în mare măsură spulberate de pandemia de Covid-19, pandemie care a generat o criză care a temperat optimismul economiștilor. Astfel, pentru anul 2010, au rămas doar șase state în care se preconizează creșteri de prețuri în domeniul imobiliar, în restul estimându-se cel puțin o stagnare.

„Piața locuințelor este influențată, în general, de condițiile macroeconomice, dar și de raportul cerere-ofertă. Chiar dacă prognozele pentru economiile europene sunt de scădere, măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană și de alte bănci centrale din Uniunea Europeană au drept scop menținerea dobânzilor la niveluri reduse, sprijinind, astfel, indirect, piața imobiliară. În România, în primul trimestru din acest an, prețurile locuințelor au crescut cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor Eurostat, iar până la finalul anului estimăm că trendul va continua, susținut de schimbările legislative avute în vedere pentru programul Prima Casă și de modificările anunțate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% la vânzarea locuințelor, care ar urma să fie adoptate”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Oarecum de aștepta, pe primul loc în ceea ce privește creșterile de prețuri la locuințele noi s-a situat Luxemburg, cu un avans de 13% față de anul 2018. Pe următoarele locuri în top s-au clasat Franța (+12,6%) și Spania (+12,4%). La polul opus, cu o scădere semnificativă de peste șapte procente s-a clasat Serbia. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în Ungaria, Slovacia și Polonia, creșterile din aceste țări fiind în aceeași ordine de 11,5%, 11% respectiv 9,7%.

Într-un clasament al celor mai scumpe orașe, la fel ca și în anii precedenți, și în 2019 a condus Parisul cu un preț estimat de 12.863 euro mp pe care cumpărătorul trebuie să îi scoată din buzunare la achiziționarea unei locuințe noi. La polul opus se află orașul Nis din Serbia, unde un metru pătrat de locuință costa anul trecut în jur de 790 de euro. 67 de orașe au fost analizate cu ocazia acestui studiu, media europeană a prețului pe metru pătrat fiind astfel calculată la 3758 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: