PwC Top 100 Companii listate din lume: Revenire puternică a valorii de piață, în al doilea trimestru

Data publicarii: 30-07-2020 | Economie
Cel de-al doilea trimestru al acestui an s-a încheiat cu vești bune din punct de vedere economic, consemnând o revenire puternică, cele mai mari 100 de companii listate crescându-și valoarea de piață. Mai mult, acestea au reușit să recupereze aproape complet pierderile de 15% înregistrate în primele trei luni ale acestui an, atunci când a izbucnit pandemia de Covid-19 care ulterior s-a extins în toată lumea. Veștile bune ne parvin prin intermediul analizei globale a celor de la PwC, „Top 100 companii conform capitalizării de piață”, analiză actualizată la finele lunii iunie.

Conform raportului PwC, capitalizarea primelor 100 de companii listate a urcat în al doilea trimestru cu 3,57 de trilioane de dolari americani, ajungând la finalul lunii iunie la 25,04 trilioane de dolari, cu doar 1% mai puțin față de valoarea înregistrată la sfârșitul anului trecut.

”Pandemia a provocat distorsiuni semnificative pe piețele de capital într-o perioadă scurtă, dar cele mai mari companii din lume încă oferă o relativă siguranță investitorilor, dar cu diferențe clare de performanță pe regiuni și sectoare. Companiile de tehnologie și servicii pentru consumatori au fost motorul revenirii piețelor globale de capital din al doilea trimestru, fiind un semn bun pentru recuperarea economiei. Acestea vor continua să performeze, beneficiind de accelerarea digitalizării, a creșterii comerțului online și migrației către cloud”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță în Afaceri PwC România.

Aruncând o scurtă privire asupra diferitelor sectoare ale economiei, observăm faptul că cea mai mare creștere în perioada martie-iunie a fost înregistrată la nivelul industriei și a materiilor prime (33%), urmate de companiile de tehnologie (28%) sau de servicii (25%). Cele mai mici câștiguri, pe de altă parte, au fost înregistrate de către companiile de petrol și gaze (10%), respectiv cele din sectorul financiar (5%).

Din punct de vedere regional, companiile din SUA și China au înregistrat creșteri ale capitalizării de 2% în vreme ce companiile Europene au raportat creșteri de 3%. Cu toate acestea, Statele Unite se menține pe primul loc în ceea ce privește prezența în acest top, 59 dintre primele 100 de companii listate provenind din această țară. Pe următoarele două locuri se clasează Europa și China cu câte 17, respectiv 15 companii.