Raport EY: Pandemia COVID-19 a redus listarile la burse in intreaga lume in prima jumatate a anului 2020

Data publicarii: 21-08-2020 | Bursa
Potrivit raportului trimestrial EY „Global IPO Trends: Q2 2020”, pandemia de coronavirus a jucat un rol major în declinul listărilor la bursele din întreaga lume în primele șase luni ale anului 2020. Rezultatele cele mai semnificative au venit în al doilea trimestru al anului, cțnd s-a înregistrat și o diminuare semnificativă a activității IPO față de perioada similară a anului trecut, fenomen care s-a făcut remarcat în toate regiunile atât în ceea ce privește numărul tranzacțiilor cât și în ceea ce privește aspectul capitalului atras.

Cele mai serioase reduceri ale activităților IPO, de 48%, au fost înregistrate în lunile aprilie și mai, volumul tranzacțiilor diminuându-se semnificativ în vreme ce valoarea acestora a scăzut cu 67% comparativ cu lunile aprilie și mai ale anului trecut. Este o situație care a antrenat o traiectorie descendentă a activităților regionale în primul semestru al anului curent comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul total al tranzacțiilor și valoarea acestora scăzând cu 19% respectiv 8% în aceste șase luni.

„În România, piața de capital s-a dezvoltat semnificativ în ultima perioadă în direcția emisiunilor de obligațiuni, comparativ cu zona de IPO-uri, unde ritmul este în continuare unul lent. Prima jumătate a anului 2020 a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, mai ales din perspectiva IPO-urilor. Deși mult așteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheța temporar vânzarea oricărei părți a companiilor de stat. În momentul de față, este necesară o creștere a ofertei de acțiuni pe piața românească de capital pentru a putea menține criteriile de eligibilitate privind statutul de piață emergentă. În prezent, sunt anunțate potențiale listări în sectorul de retail și IT și este posibil să asistăm la un interes mai mare pentru piața AeRO din partea companiilor. Cu toate acestea, deși eforturile depuse de către Bursa de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost considerabile în direcția promovării beneficiilor listării la bursă, preferința antreprenorilor români rămâne în continuare pentru finanțarea prin instituțiile de credit”, a declarat Florin Vasilică, Lider al Departamentului Strategie și Tranzacții, EY România.

Având în vedere efectele pandemiei de Covid-19, guvernele din toată lumea vor continua să implementeze politici de ajutorare și stimulare a economiilor locale în vreme ce băncile vor continua să injecteze mai multe lichidități în sistemele financiare. Ca urmare a măsurilor care se iau și care vor fi luate în continuare, este de așteptat un reviriment al activității IPO în cel de-al doilea semestru al acestui an.