Saxo Bank: Daca va castiga Biden, fiti cu ochii pe actiunile

Data publicarii: 31-08-2020 | Bursa
Specialiștii Saxo Bank consideră acțiunile în “energia verde” drept următorul megatrend în acțiuni, o temă intens dezbătută în ultima perioadă de investitorii din întreaga lume. Deși de la ultima analiză Saxo am asistat la câteva evaluări exagerate, putem rămâne pozitivi în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale acestor acțiuni, investitorii trebuind să se informeze pe această temă.

„Capitalul politic va crește în timp, iar acest lucru va stimula economia în direcția unui viitor ecologic și departe de poluarea carbonului. Marele plan de ”energie curată” al lui Joe Biden evidențiază această tendință, așa că în această notă de cercetare analizăm 28 de acțiuni care vă pot oferi expunere la energie curată”, scrie Peter Garnry, director de strategie capitaluri proprii la Saxo Bank.

Cifrele sunt de partea noastră. Potrivit siteului predictit.org, Joe Biden are un avans de 15 procente față de oponentul său la Casa Albă, actualul Președinte al Statelor Unite, Donald Trump, pentru câștigarea alegerilor care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an. Această marjă nu a apărut imediat ci a crescut treptat, pe măsură ce a crescut și nemulțumirea populației cu privire la măsurile adoptate de administrația actuală în contextul Covid-19 și a felului în care aceasta a reușit să trateze această problemă extrem de serioasă.

Și mai important pentru potențiala viitoare administrație Biden este faptul că același site, predictit.org, prevede cu o probabilitate de 58% preluarea senatului de către Partidul Democrat, lucru care poate conduce SUA la o reformă drastică din punct de vedere politic în următorii patru ani.

Unul dintre punctele de discuție principale ale campaniei Biden este și cel al politicii privind schimbările climatice, lucru care a fost neglijat de administrația actuală care a scos SUA din Acordul de la Paris semnat în 2016, respingând de asemenea multe dintre legile de mediu semnate în perioada administrației Obama. Mai mult, în cadrul Convenției Naționale Democrate din 2020, Biden a introdus o politică privind clima numită Revoluția Energiei Curate care are ca scop investiții de 1,7 trilioane de dolari din banii federali în efortul de a contracara schimbările climatice.

„În cazul unei victorii depline a democraților, aceasta va însemna mari schimbări pentru unele sectoare americane. Industria petrolului și a gazelor va avea de pierdut, iar cea financiară se va confrunta, cel mai probabil, cu dificultăți de reglementare. De asemenea, probabil că reducerea impozitului pe profit instituită de Trump în 2017 va fi modificată (adică se va renunța la ea)”, continuă Garnry. „Rămânem optimiști, pe termen lung, în ceea ce privește „tranziția verde”, deoarece anii următori vor arăta că criza Covid-19 este nesemnificativă în raport cu impactul pe termen lung al schimbărilor climatice. Capitalul politic va fi mobilizat, iar economia de carbon va fi supusă unor adversități majore, la fel ca industria tutunului. Petrolul și gazele sunt încă importante și vor juca un rol crucial pentru a transpune societatea către un viitor energetic mai curat, iar punctul nostru de vedere este că prețul petrolului va crește probabil semnificativ de la nivelurile actuale, odată cu reducerea stocurilor în exces”, conchide acesta.