Petrolul si benzina: cele mai mari preturi din ultimele 5 luni! Analiza Saxo Bank

Data publicarii: 07-09-2020 | Economie
Potrivit lui Ole Hansen, director de strategie mărfuri la Saxo Bank, din aprilie 2016 încoace, luna august a acestui an s-a dovedit cea mai puternică lună pentru indicele de mărfuri Bloomberg. Cea mai mare parte a colapsului cauzat de pandemia de Covid-19 în primele luni ale anului a fost aproape anulată/recuperată de patru luni de creștere continuă, motivele acestei creșteri fiind multiple, precum îngrijorările climatice, slăbiciunea recentă a dolarului, volumul fără precedent al stimulentelor băncilor centrale sau ratele dobânzilor la nivel global.

Potrivit expertului, toate sectoarele majore au tranzacționat major în luna care a trecut, campioni la această categorie fiind gazele naturale, porumbul și benzina RBOB. Astfel, deși una dintre puținele categorii de mărfuri care au înregistrat o mică pierdere, aurul a terminat luna iulie aproape de un record. Ultima săptămână a lunii s-a încheiat cu câștiguri substanțiale pentru cereale, categorie care până nu de mult era puternic scurtcircuitată de către speculatori. „Vremea nefavorabilă din SUA și din alte părți a condus la o scădere a previziunilor de randament, în timp ce cumpărarea puternică din China de porumb și soia a susținut partea cererii”, scrie Hansen.

Petrolul și produsele asociate au crescut de asemenea în preț înainte de uraganul Laura care a lovit recent coastele statelor Texas și Louisiana. O creștere curmată însă repede de o corecție a prețurilor, uraganul ratând infrastructura energetică a regiunii. Fiind așteptate alte două furtuni majore în regiune, este improbabil însă ca alte corecții să apară în perioada următoare.

„Din perspectiva aurului și argintului, discursul, în opinia noastră, nu a făcut nimic pentru a ne schimba perspectiva pozitivă. O toleranță mai mare la inflație, cu Fed care caută o inflație medie de 2%, ar putea determina ratele dobânzilor să rămână scăzute în următorii cinci ani. Cu toate acestea, cheia rămâne evoluția randamentelor reale și echilibrate. Atâta timp cât randamentele reale rămân ancorate în jurul valorii de –1%, în timp ce așteptările inflației (break even) cresc mai mult, aurul ar trebui să poată rezista unei curbe de randament potențial mai abrupte” adaugă Hansen.

Potrivit acestuia, cel mai mare risc pe care îl prezintă pe termen scurt piața de aur este cel reprezentat de apariția la scară largă a unui vaccin funcțional, lucru care ar putea duce la lichidarea stocurilor investitorilor care vor avea nevoie imediată de cash.

„Ce urmează acum vor fi câteva săptămâni de întrerupere a importurilor și exporturilor de petrol, combustibil și gaze naturale, precum și a activității de producție și rafinare. În timp ce cererea de combustibil din SUA continuă să-și revină, pandemia înregistrează în prezent crize noi în Asia și Europa. Și, deși o nouă blocare este puțin probabilă, se simte impactul asupra cererii de combustibil. În același timp, OPEC+ se luptă să includă în peste 2 milioane de barili/zi din țări care nu au atins încă obiectivele de producție convenite”, concluzionează expertul Saxo.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: