Opinie Deloitte: Activul net negativ, o problema cronica a mediului de afaceri din Romania

Data publicarii: 11-09-2020 | Economie
Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de către Guvernul României recent, nu putea veni fără și câteva măsuri concrete care să ajute la punerea sa în aplicare. Una dintre acestea, a devenit realitate odată cu aprobarea ordonanței de urgență ce intenționează acordarea unor bonificații companiilor care decid să își majoreze sau să își îmbunătățească capitalurile proprii. „Măsura este binevenită și poate reprezenta un punct de pornire în stimularea societăților comerciale să se alinieze la normalitate și să se conformeze reglementărilor legale în vigoare. În plus, proiectul prevede și o modificare importantă cu privire la termenul de declarare și plată a impozitului pe profit anual”, scriu Elena Geageac, Senior Manager Taxe Directe și Raluca Dana, Consultant Taxe Directe în cadrul Deloitte România.

Măsura este necesară deoarece companiile slab capitalizate nu au puterea financiară de a se dezvolta pe cont propriu, nu au acces la finanțări externe și nici nu se pot adapta situațiilor de criză precum cea din prezent.

Situația este cât se poate de cenușie în prezent la nivel local. Potrivit datelor oficiale, în România există momentan aproximativ 280.000 de societăți comerciale (40% din totalul acestora) care au capitaluri proprii negative. În aceste condiții, programele de tipul IMM Invest nu își pot dovedi eficiența, situația financiară a companiilor care au datorii mai mari decât fondurile proprii fiind una precară, creditarea, chiar și în condițiile de garantare de către stat, devine aproape imposibilă. „Mai mult decât atât, o companie cu acces limitat la finanțare de regulă apelează excesiv la creditul furnizor (întârzie plata facturilor către furnizori), practică ce poate duce la blocaje în lanț și chiar la insolvențe sau falimente”, continuă cele două reprezentante Deloitte.

Ce presupune proiectul de ordonanță de urgență? Ei bine, potrivit noilor norme, companiile care își vor menține capitalul propriu la un nivel pozitiv, vor putea beneficia de reduceri la impozitul pe profit sau pe venit în cazul microintreprinderilor ori a impozitului specific în cazul companiilor din industria ospitalității. Această reducere poate ajunge la un cuantum de 2% anual. Mai mult, companiile vor putea beneficia suplimentar și de o bonificație de 5% sau 10% din impozitul pe profit datorat în condițiile în care își majorează capitalul propriu, în funcție de evoluția față de anul precedent (de la 5% la peste 25%). Începând cu anul 2022, proiectul prevede și o reducere de 3% din impozit, pentru trei ani consecutiv, în funcție de procentul minim de creștere a capitalului față de nivelul raportat pentru anul 2020 prin intermediul situațiilor financiare anuale.

„În plus, proiectul de ordonanță propune un mod specific de calcul al capitalurilor proprii, diferit de definiția contabilă. Notabil este că rezervele din reevaluare aferente activelor imobilizate (în principal imobiliare) nu intră în calculul capitalului propriu ajustat folosit în aplicarea bonificațiilor fiscale. Această recompensă reprezintă, în fapt, un instrument de stimulare a îmbunătățirii lichidității la nivelul societăților, care, implicit, ar trebui să conducă și la o structură financiară mai sănătoasă pentru mediul de afaceri. Măsuri similare sunt în vigoare și în alte state ale Uniunii Europene, sub denumirea de „deducere a dobânzii naționale”, și permit societăților care aplică regimul de impozit pe profit să deducă o dobândă valabilă la nivel națională calculată în funcție de creșterea capitalurilor proprii”, conchid cele două experte Deloitte.