Opinie Deloitte: Romania anunta noi obligatii pentru emitentii de criptomonede, un domeniu cu tranzactii suspecte de miliarde de dolari

Data publicarii: 25-09-2020 | Finante-Banci
În încercarea de a crea un cadru care să prevină spălarea de bani după ce fenomenul criptomonedelor a atins cote îngrijorătoare la nivel mondial, Uniunea Europeană extinde domeniul de reglementare asupra furnizorilor de servicii din acest domeniu al economiei. La baza deciziei UE au stat o mulțime de argumente, cele mai importante dintre acestea fiind posibilitatea de a deschide conturi anonime și de a converti numerar în mod ilicit, mijloacele de tranzacționare ilicită peste granițe etc.

Uniunea Europeană a adus numeroase modificări directivei 2018/843 care cuprinde normele de tranzactionare a monedelor virtuale dar și regulile cu privire la utilizarea acestor monede în scopul spălării banilor și finanțării terorismului. În urma acestor decizii, Guvernul României a adoptat de asemenea ordonanța de urgență nr 111 din 1 iulie 2020 privind modificarea și completarea mai vechii legi 129/2019 pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

„Una dintre modificările aduse de Ordonanța 111/2020 este includerea furnizorilor implicați în servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare (adică monedele și bancnotele unei țări desemnate ca având curs legal și moneda electronică acceptată ca mijloc de schimb în țara emitentă) în categoria entităților care vor avea, de acum încolo, noi obligații legate de identificare a activităților suspecte”, scriu Ioana Ungureanu, Forensic Deputy Director și Silvia Iancuș, Forensic Senior Consultant la Deloitte România.

Potrivit unui raport publicat recent de o firma americană de specialitate, numai în anul 2019, organizațiile criminale ar fi transferat aproape 3 miliarde de dolari în Bitcoini, de trei ori mai mult decât în anul precedent. De asemenea, o analiză CipherTrace, indică nu mai puțin de 45 de milioane de tranzacții de acest gen realizate prin intermediul a 20 de case de schimb aflate în topul mondial în perioada 2009 - 2018. Analiza sugerează că 97% din criptomonedele spălate prin intermediul acestor schimburi ajung în țări cu reglementări relaxate privind combaterea spălării banilor.

„Potrivit Legii nr. 129/2019, cu modificările aduse de Ordonanța de urgență nr. 111/2020, furnizorii de monede virtuale și portofele digitale, instituțiile emitente de monedă electronică și instituțiile de plată din alte state membre care prestează servicii pe teritoriul României au obligația de a asigura respectarea prevederilor legale în materie de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului pentru activitățile prestate. Noile obligații ale acestor furnizori variază de la măsuri privind cunoașterea clientelei, pentru identificarea riscului asociat acestor servicii și utilizarea acestora în scopuri criminale, identificarea beneficiarului real, până la monitorizarea și raportarea către autorități a anumitor tranzacții. Persoanele juridice care oferă astfel de servicii digitale sunt așadar puse în fața unei noi provocări”, completează cele două experte Deloitte.

„De asemenea, potrivit noilor modificări legislative, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale vor trebui să urmeze un proces de autorizare și de înregistrare, care urmează a fi coordonat de către Ministerul Finanțelor Publice”, conchid ele.